Høyre ved dets finanspolitiske talsmann Torbjørn Hansen ser her en mulighet til å både kritisere regjeringen og Fremskrittspartiet. Sistnevnte støttet (i kjent hopp-og-sprett-stil mellom ønsket om "sosialistisk" styring og kontroll og markedsfundamentalistisk "alt ordner seg"-teoretiseringer) regjeringens avtale med Røkke om indirekte kjøp i Aker Solutions:
Her har Frp på naivt vis vært med på å rote bort skattebetalernes penger.
De er lite konsistente når de samtdig forlanger at staten selger seg ut av
SAS
Høyre skyter med haglegevær her men la oss for enkelhets skyld holde fast med "staten som eier skal ikke blande seg inn i den daglige ledelse av bedriftene man eier"-argumentasjonen man har stått for i alle år. I alle fall fram til de siste dager.
Man skal ikke blande seg inn. Styre og ledelse har og skal ha kontroll og sørge for at aksjonærenes interesser ivaretas.
Fordi det, i følge prosesser i visstnok profesjonelle selskaper, ikke påkrever at eierne blander seg inn. Tvert i mot - formålet med slike prosesser er vel, formodentlig, at dette overlates og delegeres ned til de som driver selskapet. Fordi de som driver et selskap vet mer om hva som er best enn Ola og Kari aksjeeier:
Men da Røkke kvittet seg med diverse selskapsposter i forrige uke, fikk ikke staten et ord med i laget. Dagens Næringsliv avslører mandag hvorfor. Det var ikke morselskapet Aker Solutions asa som var Akers motpart i transaksjonen: Det er et heleid datterslskap som heter Aker Solutions as. Resultatet er at statens aksjonæravtale som skulle sikre innflytelse, ikke kom til anvendelse.
Som samme Torbjørn Hansen uttalte da regjeringen med Frp-støtte sikret Aker på norske hender for knappe to år siden:
Det er viktig for næringslivet generelt at staten opptrer ryddig på børsen og at det ikke blir skapt et inntrykk av at næringslivet er underlagt politisk styring.
Og nå bruker Hansen betegnelsen "politisk korrupsjon" i forbindelse med at man har blandet seg FOR LITE inn. "Politisk korrupsjon" er forøvrig jeg ikke et ord jeg forstår. Bruker man dette ordet fordi man antar at om man bruker ordet korrupsjon eller ordet korrupt (om Brustad? Om Stoltenberg?) så er det injurierende? Med det slikt nødvendigvis må medføre av represalier fra lovens lange arm?
Blåruss- og skattenektereorganet Dagens Næringsliv åpnet denne saken fredag med krigstypesitater fra Øystein Stray Spetalen-arbeidende Kjell Erik Eilertsen: "Røkke bruker Aker Solutions som søppelbøtte.". Eilertsen som jobber for det 100% Spetaleneide investeringsselskapet Ferncliff Asset Management. Et foretak med tunge og aktive investeringer i Akers konkurrenter.
Og i dag følger Eilertsen/Spetalen opp. Man går ut av sitt "analytiker"-skinn og framstår som politiske demagoger. Det hele begynner derfor å bli noe overtydelig:
– Se bare på alle styrevervene Ap-folk har fått i Aker-systemet, sier Eilertsen til VG. Til Dagbladet sier Eilertsen at «staten er med som døv og blind passasjer». – Enten så er de dumme, eller så er det korrupsjon. Jeg håper selvsagt bare de er dumme, legger han til.
Kan høyrefolk klare opp om det nå er meningen at staten som eier skal gå inn og styre bedrifter på tvers av det ledelsen - og resten av styret - mener er fornuftig.
I så fall er vi jo plutselig mer enige i prinsippene her enn hva jeg har fått inntrykk av har vært tilfelle tidligere.
Fint også om vi får en klarhet i hvem Høyre mener er korrupte. Og at de kommer med sine anklager juridisk klart og tydelig om de virkelig mener de har dekning for sitt syn.
Og Spetalen bør man kanskje snart vurdere å la være å se på som en nøytral instans for noe som helst. At denne karen har en, som et mininum, personlig nullskatteyte- og grafseagenda bør snart stå klart for norsk presse.
Stray Spetalen og hans leiesoldater i "analytiker" og næringslivspresseverden driver valgkamp. Med resten av norsk presse som uvitende eller uinteresserte mikrofonstativ:
Dette er bare trist og bare nok et eksempel på hva sosialistene har klart å søle bort pengene våre på
De dresskledde ønsker seg enda flere sedler i byxelommorna til høsten. Og da trenger man et regjeringsbytte.
Og ønsker man regjeringsbytte er det smart å spille ferdig før fakta kommer på bordet. Slik er den mediale spill-og-ball-hverdag blitt.