onsdag 28. januar 2009

Per Sandberg dummer seg ut på RedaksjonEn

En ubarbert Per Sandberg får huden full av Trygve Hegnar som mener partiet Fremskrittspartiet burde snu seg i graven når Sandberg på populistisk vis jumper på den sosialistiske stemningsbølgen i folket.

En Hegnar som inngår i Fremskrittspartiets Ungdom sin drømmeregjering.

Sandberg kaster partiets blå kjerne tilsynelatende overbord gjennom å fremme ønsker om å regulere lønninger i en fri bransje i nasjonen Norge for å lure noen velgere over i den synkende skuta til skjegge-Sandberg.

Jeg forstår godt at blå velgere ikke forstår bæret av hva Fremskrittspartiet holder på med for tiden.

Ønsker man rød politikk er man nok bedre tjent med å stemme røde partier.

Det er jo disse som har erfaring med slikt.

Fremskrittspartiet hopper på enhver stemningsbølge og har ikke innsikt i noe som helst annet enn spill og taktikkeri.

Partiet Frp - en vorte på demokratiet.

Frp-trollets mange kommunesammenslåingshoder

Fra dagens lokalavis der lokale Frp-høvdinger uttaler seg om partikontorets siste krumspring.


Per Sandberg (Frp):
"Alle kommuner må minimum ha 15-20.000 innbyggere. Alle kommuner med mindre enn 15.000 innbyggere skal endres eller legges ned."

Rune Hovde (Frp):
"Ikke enig i Sandbergs sentralt bestemte minimumsgrense"

Hans-Olav Myklebust (Frp):
"Kommuneammenslåing ikke noe poeng i seg selv. Det handler om identitet. Samarbeid går også an".

Jon Georg Dale (Frp):
"Er mot tvangssammenslåinger. Men ønsker meg massive kommunesammenslåinger."

Per Ove Width (Frp):
"Innbyggertall alene er kanskje ikke godt nok kriterium for hvilke kommuner som ikke har livets rett."

Karin Helene Nygaard (Frp):
"Tvang er ikke løsningen. Andebu står godt på egne ben."

Ble noen klokere av dette?

Fint med klare svar fra Partiet Med De Klare Svar.

Men når de Klare Svar spriker i alle mulige retninger da blir det jo ikke så klart allikevel.

Om Per Sandberg og partiet sentralt får det som de ønsker vil fylket Sogn og Fjordane bestå av seks kommuner.

Nestleiaren i Frp vil i utkastet til nytt partiprogram ha eit Sogn og Fjordane med berre fem til seks storkommunar – mot dagens 26. Storkommunane skal ha mellom 15.000 og 20.000 innbyggjarar kvar.



Forskningsmiljø er skeptisk.

Dersom de største kommunene skal slås sammen med andre, skapes det voldsomt store avstander. Dermed blir innbyggerne skadelidende når de skal besøke mor på eldrehjemmet eller ta bussen til skolen. Og hvis Frp ønsker å beholde den skolestrukturen som er i dag, vil det ikke være et stort innsparingspotensiale her


Er denne politikken en måte å lure inn sentralisering på? Gjøre Norge til et nytt Sverige med totalt avfolkede bygder?

torsdag 22. januar 2009

Hvorfor tjente ikke Frp på "Dommedag i Oslo" (TM)?

På dagens meningsmåling i VG går Fremskrittspartiet tilbake 2.3 prosentpoeng og er med samme utvikling snart bare halvparten så stort som Arbeiderpartiet. Hvorfor fungerte ikke massemedienes presentasjon av Gazademonstrasjonene som noe som var verre enn Dommedag mobiliserende for partiet Fremskrittspartiet?

Bjørgulv Braanen skriver i Klassekampen om "bråket som ble forsøkt utnyttet for alt det var verdt av borgerlige alarmister, proisraelske krefter og høyreradikale muslimfryktere":

I flere medier ble opptøyene framstilt som helt ekstraordinære, åpenbart begrunnet med at det var ungdom med minoritetsbakgrunn som var i bevegelse. Aftenposten valgte på redaksjonell kommentarplass å gi stemme til denne borgerlige alarmismen. Avisa brukte overdramatiseringen som form, og man fikk nærmest inntrykk av at det løp tusenvis av muslimske ungdommer i Oslos gater og ropte «drep jødene»


Men dette virket altså av en eller annen grunn ikke mobiliserende for de som normalt sett tjener på slikt. TV2s framstilling av det hele som 9/11'sk med sine oppglødde reportere, hjelmer, "dramatiske" direktesendinger og lovnader om haugevis med Molotov Cocktails gjorde åpenbart ikke inntrykk.

FrP har heller ikke greidd å ta velgere fra KrF med sin uhemmede støtte til Israels bombing av kvinner og barn i Gaza, for KrF går frem med 1,4% til 8,1%.

Målingen er tatt opp tirsdag i forrige uke og mandag i denne uken.


Er det norske folk mindre muslimfryktende enn enkelte skulle ønske og media like å tro?

Et Vidar Kleppe-sitat får stå som eksempel på hvordan man i en av disse ymse grupperingene slo mynt på saken i dagene etter at media valgte å framstille det slik de valgte å framstille det.

Det hele minnet om krystallnatten i Tyskland før krigen, som for alvor startet trakasseringen av de tyske jødene. De tyske nazihordene sprang rundt i gatene. Oppdaget de noen de mistenkte for å være jøder, ble de banket opp. Torsdag 8.januar, skamplettens dag, hadde vi liknende tilstander i Oslogatene. Og vi har det fremdeles. For bare de modigste tør i dag vise seg utendørs i Oslo med israelske eller jødiske symboler.


Ikke så ulikt document.no syn på saken:

Norske myndigheter er schizofrene. Vi deltar i Afghanistan, men later som om det er en annen krig enn i Irak, Gaza, Libanon, Somalia osv. Men vanlige mennesker forstår intuitivt at Mumbai og Gaza har noe til felles. Det er de samme kreftene. De har erklært den moderne sivilisasjon krig. De må stoppes. Det folk så i gatene i Oslo var ødeleggelseslyst og hat. Det er en etnisk-religiøs-politisk mobb. Den skremmer folk, og med god grunn.


Men representanter for folk flest er åpenbart disse kreftene ikke. Ikke har de innsikt i folk flests reaksjoner heller. Fremskrittspartiet fortsatte sitt meningsmålingsras også i januar.

Frps Ulf Erik svarer folkedypet om Israelnøytrale Frp

Ulf Erik Knudsen stilte i nettmøte med Dagbladet i dag og fikk da følgende spørsmål.

Så frem til å stemme på FRP ved neste valg, men de siste ukene har jeg blitt skuffet, ikke over det politiske, da jeg støtter det meste av hva FRP står for. Men Siv Jensens uttalelser angående Palestina. Var dette henns private syn, eller er FRP et pro-Israel parti som støtter det jeg mener er terrorisering av Palestinerne.


Ja det var reine ord for penga. Kort oppsummert så har ikke Siv Jensen ytret et eneste negativt ord om Israels herjinger i det hele tatt.

Men hva er Ulf Erik sitt svar? Jo

Anbefaler at du går inn på www.frp.no og leser Sivs tale som hun holdt i forbindelse med markeringen her i Oslo. Der tror jeg du vil se at hun og FrP er langt mer nyansert enn det media fremstiller det som.



En blank løgn. At partiet i det hele tatt tør. Siv sin komplette Israelkritikk disse to ukene er oppsummert i følgende direktesitat:

Israel av og til tar seg litt vel til rette og at de bør...bør rydde opp


Utsagnet "Hamas bærer skylden for det som nå skjer på Gaza" er heller ikke det jeg vil karakterisere som nyansert, Ulf Erik.

Og ingen andre heller.

Deg selv inkludert.

Når man klemmer og koser med Finn Jarle Sæle da kan man rett og slett ikke påstå at man har plassert seg selv i sentrum.

tirsdag 20. januar 2009

Markedsfundamentalisme: 150.000 bankkunder lurt

Ivar Petter Røeggen vant i historiens viktigste klagesak mot bankene. Nå kan 150.000 bankkunder kreve erstatning.

I konklusjonen skriver Johnsen at DnB Nor Markets tilsynelatende har begrenset innsikt i fundamentale kapitalforvaltningsspørsmål. Dette er svært hard kost fra en oppnevnt sakkyndig i en klagenemnd.

Bankene har solgt såkalte garanterte spareprodukter og tatt vanvittige 25 prosent av sparebeløpet i kostnader og skjulte gebyr når produktene er belånt, ifølge nemndas fagkyndige rapport. Og 20 prosent av sparebeløpet er forsvunnet i tegningskostnader og skjulte gebyrer ved egenkapitalfinansiering.


Enkelte partier mener fortsatt at private selskaper fungerer best om de står fritt til å diktere produktporteføljen sin selv - og så blir det opp til folk flest å være dumme eller smarte og selv sortere ut skitt og kanel:
Regulering fra myndighetene burde i prinsippet være overflødig i en fri økonomi, siden konkurranse og innovasjon ville hindret monopoldannelse

Jeg er helt uenig i Frps programformulering.

Som i Terra-saken så SKAL griske private aktører ettergås med lover, regler, kontrollinstanser, pinsett og lupe for å hindre at de beriker seg selv på folk flest gjennom å legge fin tapet over sopp og mugg. Enkelte på høyresiden mente Terra-skandalen var kundenes feil: "Dumme kunder fortjener å tape millioner av kroner".

Vel, jeg er uenig.

Så derfor: stemme på naive markedsfundamentalister som Høyre og Frp?

Som mener kunden selv har all skyld om han kjøper en pakke melk som viser seg å inneholde gift?

Aldri.

Forbrukere, røde partier og folk flest står på den ene siden. De blå partier og næringslivet står på den andre.

Jeg mener justiskomiteens medlemmer må ta initiativ for å styrke bankklagenemdas mandat, slik at denne nemda i likhet med Forbrukertvistutvalget kan avgi rettskraftige kjennelser. Bare slik kan forbrukervernet styrkes mot bankenes grådighet.


Jeg tror jeg vet hva forfatterne av partiet Fremskrittspartiets program mener om akkurat dette. Det er jo forsåvidt bare å lese programmet.

Man ler av slike innspill.

Høyresida snakker om "dumme kunder som får som fortjent".

Det gjør ikke venstresida.

lørdag 17. januar 2009

Siv Jensen takker nei til regjeringsmakt. Og Høyre puster lettet ut.

Alle Frps mageplask det siste året har gjort at det partiet som nå står og hoier, brøler og veiver skulder til skulder med Finn Jarle Sæle, klimainteresserte sveisere og ultraliberalister som får selv Bush til å rødme - er et helt annet enn det Frp som Høyrefolk trodde ville bruke dette siste året på å vurdere å sette en av sine mange kjepphester på stallen.

Den endelige spikeren i kista trodde mange kom da Siv Jensen i et intervju med Dagens Næringsliv like over nyttår postulerte at hennes parti stod helt alene på en rekke samfunnsområder - og at dette var en styrke for partiet.

Men det var åpenbart ikke kraftig nok kost for at mediene skulle fange det opp og gjøre noe større poeng av Siv og hennes velgere ønske om alenegang og null hender på ratt og ror - så derfor folkeliggjorde hun sin forakt for de tre andre opposisjonspartiene da disse inviterte til innspill til en felles tiltakspakke mot finanskrisen.

Vi har frist til torsdag, men jeg vet ikke om vi gidder anstrenge oss


Når vi står midt oppe i en krise og regjeringen inviterer til samarbeid og opposisjonspartiene samles om felles tiltakspakke for å stå styrket så skulle man vente at også partiet Fremskrittspartiet ønsket å komme med sine gode løsninger.

Men neida, spørsmålet om løsning av finanskrise ble redusert til å handle om å "gidde" eller "ikke gidde".

Erna Solberg og Høyre kan umulig ta et slikt parti - eller mer korrekt: en slik partiledelse seriøst og Siv Jensen og resten av toppetasjen på partikontoret ved Karl Johan fikk derfor akkurat det de hadde bestilt:

Jeg har innsett at det er urealistisk å få de fire borgerlige partiene til å sitte samtidig i regjering, sier Høyre-lederen til Dagsavisen.


Jeg erkjenner at Høyres ønske om en firepartiregjering blir vanskelig å få til. Jeg kan ikke tvinge Venstre og Frp til å bli enige. Det er ikke fordi vi ikke ønsker det, men fordi det ikke har vært nok tilnærming på borgerlig side de siste tre og et halvt årene, sier Solberg.


Og dette er min sann en ordentlig gledens dag!

Fornuftsfornekterne, Hallelujaroperne, muslimhatkoserne og hopp-og-sprett-folket i partiet Fremskrittspartiet vil IKKE oppta en eneste en av stolene på toppen av regjeringsbygget etter valget om noen måneder.

En deilig tanke etter at det for ikke så lenge siden så ut til å kunne gå mot H+Frp. Heldigvis har Siv Jensen spilt sine velgeres kort så fullstendig feil at de sitter der uten noen ting som helst.

En gledelig dag for norsk politikk.

Da blir det heldigvis ingen Finn Jarle Sæle som utenriksminister og Per Willy Amundsen som finansminister allikevel.

Puh.

Per Kristian Foss istemmer:

Bare hvis Frp skulle få 48 prosent av stemmene, kunne det bli noe av, noe som vel er ganske usannsynlig. I tillegg til det som Erna Solberg sa torsdag (om at Høyre ikke lenger ser for seg en firepartiregjering, red.anm.), er det slik at når partiene skal legge frem planer om økonomiske tiltak, har jo Frp meldt seg ut ved at de ikke vil følge handlingsregelen om bruk av oljepenger. Resultatet er at de blir sittende alene


Flott, Høyre - dette var på høy tid.

Så da gjenstår bare spørsmålet. Hvor mange vil i valget til høsten komme til å kaste sine stemmer på bålet gjennom å notere et Fremskrittspartiet som ikke "gidder" på stemmeseddelen, og hvor mange vil heller gå over til de andre borgerlige for å ha en fair sjanse til å få byttet ut regjeringen med noe man mener er triveligere?

torsdag 15. januar 2009

Jøder må ut i gatene og vise sin avsky mot Israels massedrap?

– Jeg har utallige ganger i taler og intervjuer sagt at moderate muslimer må vise sin avsky for vold sier Hagen til Dagsavisen.


Det er enkelte jøder som mener at palestinerne bor på hellig land og bør flytte seg ut og bort så raskt som mulig. Bør vi da på Hagensk vis tvinge alle jøder ut og gå i fakkeltog for å ta avstand fra staten Israels handlinger i disse dager (skrivende stund: snart 1.000 drepte og 5.000 sårede)?

Lar du deg overbevise av dette fakkeltoget? – Jeg synes det er for få som har møtt fram. Om det hadde vært mange tusener som møtte fram ville det vært overbevisende. Jeg synes det er skuffende at ikke flere imamer og muslimer møtte opp sier Hagen.


Min mening: nei, aldeles ikke. Jøder skal ikke tvinges til noe som helst. Det er de som har skylden man skal fokusere på. Staten Israels ledelse og alle de Israelvenner og andre som veiver med flagg og roper Halleluja mens sykehus bombes, skoler sprenges og barn drepes.

Skulle jeg uttrykke min skuffelse over jøder som ikke viser avsky mot staten Israels herjinger? Nei, aldeles ikke. Bare tanken på noe sånt fyller meg med avsky. Man er kun ansvarlig ovenfor seg selv.

Jeg støtter derfor denne muslimen:

Det er politikerne og særlig Carl I. Hagen som krever at vi må gå ut i gatene for å bevise vår avsky hver gang en muslim gjør noe galt. Det burde vært unødvendig fortsetter hun.


De som krever at den gjengse muslim skal ut og toge for å bevise for oss at de er mot terrorisme, kjønnslemlestelse, steining og hva det nå enn måtte være har et forklaringsproblem om de ikke umiddelbart går ut og krever å se et jødetog med fakler og det hele togende opp og ned Karl Johan i minst to timer.

Og Carl Ivar Hagen og Fremskrittspartiet nøyer seg ikke med noen hundre - nei her snakker vi tusenvis! Og dere rabbinere skal ikke gjemme dere unna! Minst 10 av dere!

Hva hadde Mona Levin sagt om Carl Ivar Hagen hadde ytret

Jeg har utallige ganger i taler og intervjuer sagt at moderate jøder må vise sin avsky for vold


Herregud for et parti.

Halleluja.

Han har allerede sagt at han ikke er overbevist om at muslimer tar avstand fra terror på grunn av det dårlige oppmøtet. – Jeg blir litt lattermild men ventet på et slikt stikk fra ham. Det nytter ikke hva enn vi gjør. Han er skremmende sier Kleven.



Antisemittiske Norges Røde Kors

Dette er det totale vanvidd. Jeg er sjokkert og har ikke ord for det. Jeg har mange ganger sagt at situasjonen ikke kan bli verre her. Men så blir den bare det

Ola Skuterud er delegasjonsleder for det internasjonale Røde Kors-forbundet til de palestinske områdene. Han sier til Dagbladet.no at han gråt da han fikk høre at sykehuset til Palestinsk Røde Halvmåne i Gaza ble truffet av israelske bomber i dag.

Det ble ikke bedre, da også to av UNRWAs to bygninger i Gaza nå står i brann etter flere israelske bomber.


Er Norges Røde Kors med denne klare uttalelsen antisemittisk?

Min mening: nei.

Men det er jo de som stempler enhver Israelkritikk som antisemittisme - om man ikke framviser "balanse" så er man med på å skape jødehat. Og hvem ønsker det?

Ok. La oss utvise "balanse". Jeg trenger hjelp for å være sikker på å komme helt i mål, her. Hvordan er den Israelpolitiskkorrekte og ikke-antisemittiske måten å omtale bombing av sykehus på?

"Et sykehus ble på ulykksalig vis bombet i dag også, og det er greitt nok det i og med at det muligens mer eller mindre på samme sted sikkert befant seg en som hadde tenkt å skyte opp en rakett mot staten Israel. Halleluja."

Var den passende? Svar mottas med takk.

Og send en kopi til Norges Røde Kors også - de kan ikke fortsette å tråkke over streken på denne måten.

Det må være balansert!

Ooops. Her må man følge med: FN må også inkluderes på kopilisten:

FNs generalsekretær fordømmer Israels angrep på FN-hovedkvarteret i Gaza. - Jeg har uttrykt mine sterke protester og sinne overfor Israel, sier Ban Ki-moon ifølge nyhetsbyrået AP.





Granatene som traff et FN-kontor i dag, har satt deler av lagrene til UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger, i brann. Brannen skal være ute av kontroll, og tre personer ble skadet i angrepet.



...og sikkert Reuters også:

En annen bygning i Gaza by, som blant annet huser kontorene til nyhetsbyrået Reuters samt flere arabiske TV-stasjoner, er også truffet av israelske raketter, melder Reuters-journalister.



Man er nå oppe i 1038 palestinere drept og 4850 såret. Men for balansens skyld legger vi på Israelpolitiskkorrekt og ikke-antisemittisk vis at 13 israelere også er drept.

Man lærer fort! Det var jo jommen meg ikke så vanskelig allikevel.

onsdag 14. januar 2009

Herregud, Herman Willis / Mona Levin / ...

Herman Willis er ute med boka "Katten og Elefanten" i disse tider. Og nyttar høvet til å si et at par ord om den dagsaktuelle Gaza-krisen i Klassekampen (mandag 5 januar) - eller skal vi det norske samfunn anno 2009:

For venstresida er dette 68-slagene på ny. (...) Men det er nå engang sånn at europeere sleper med seg White Man's Guilt, og tar all verdens urettferdighet på sin kappe. Det vil si, det er en skurk som er verre. Og det er Jøden som kontrollerer verdensøkonomien og dermed er yppersteskurken.


Hjelpe og trøste meg. Er dette en beskrivelse av Norge i 2009? Jeg har i mitt 34-årige liv aldri sett en negativ ytring om en eneste jøde som kontrollerer noen verdensøkonomi. Ikke i aviser, ikke blant venner eller kolleger, ikke blant politikere. Ja, det eneste stedet jeg har funnet noe slikt er på Vigrids hjemmesider.

Og det sier alt.

Stemple venstresida med dette?

Har du fått slag, Willis?

Som eksempel på denne konklusjonen om at venstresida (?) ser på Jøden som Den Som Kontrollerer Verdensøkonomien og dermed er Yppersteskuren så bruker han....Kåre Willoch.

Det anmodes til at man bør veie sine ord med omhu i disse tider. Det er jeg helt enig i.

Så takk til deg, Willis. Morna og ha det bra.


Opprinnelig publisert 6.1.09, 20:33.

Oppdatert 14.1.09, 23:39:

Mona Levin henger seg på kampanjen "Kåre Willoch skal knebles" med sine utsagn etter dagens Tabloid-sending. Her ble han av Levin stemplet som rasist og antisemitt og at "hatet lyser ut av øynene hans". Den samme Levin truet med å forlate studio da man touchet innom konflikten Israel/Gaza i debatten om antisemittisme i Norge.

Rasist- og antisemittkonklusjonen er basert på Willochs utsagn i en debatt på Dagsnytt18 30.12:

Steinfeldt: - Da er jeg fristet til å spørre Kåre Willoch. Fatter du håp om at Barack Obama, når han tiltrer 20. januar, kan gjøre noe med dette?

Willoch: - Det ser ikke lyst ut. For han har jo valgt en stabsjef som er jøde og det er jo slik at amerikanske velgere ser mye mer på Bibelen enn på dagens virkelighet og en meningsløs feilfortolkning av Bibelen.


Enkelte mener at det egentlige problemet her er mediadekningen av Levins uttalelsene.

Og da blir ord fattige.

Levins krumpsring kan unnskyldes - om hun ber om unnskyldning, da - med direktesending og høy temperatur i debatten.

Willis sitt kan rett og slett ikke unnskyldes. Dette var åpenbart gjennomtenkte tanker som ble formidlet i et rolig avisintervju.

Om selve uttalelsen i Dagsnytt18 sier Willoch til VG Nett i dag:

Dette var en ren politiske vurdering om denne stabssjefen gir grunn til større eller mindre endring i forhold til Midtøsten, og jeg ser for meg at det vil føre til mer pro Israel-politikk fra USAs side. Jeg håper på endring, men det ser ikke lyst ut




tirsdag 13. januar 2009

Poser med stein observert. Rapport fra Israel-demonstrasjonen

Rapport fra dagens demonstrasjon mot Israels krigføring og til støtte for folket i Gaza. En demonstrasjon Siv Jensen nektet å delta i.

Parolene



  • Stopp massakrene – Israel ut av Gaza NÅ!
  • Kollektiv avstraffelse er et brudd på folkeretten
  • Okkupasjon skaper hat – ikke fred
  • Opphev blokaden


Oppsummert


En imponerende markering og en historisk dag. Og de som var med sitter nå, som meg, i sine sofaer og er glade for å ha opplevd den. En demonstrasjon med mening og kraft. Ikke den pløsete "vi er alle for fred" som ble avholdt torsdag.

Har ikke sett så mange mennesker i den demonstrasjon før - utrolig imponerende. Gamle damer, barnevogner, kvinner, barn, voksne unge - av alle nasjonaliteter og farger.

Jeg og tusenvis av andre stod "utenfor" (100 meter unna politsperringen - det var for mye folk til at man kom lenger fram i den trange Parkveien) den israelske ambassade en halvtimes tid - da forsvant 95% og de 50 som står fremst av de 2-300 som da stod igjen så ut til å være ungdommer som ønsket å slåss med politet.

Jeg lurer på om media får fram - enn si ønsker å få fram - det 99% markerte i dag.

Der TV2 Nyhetskanalen plasserte sitt kamera og sine folk fikk man i alle fall ikke med seg hvor mange som var med. Men man får med seg de som ønsker å få tåregass i hodet og det ønsket hadde ikke jeg noe i mot at de fikk innvilget da jeg forlot demonstrasjonen.


Min opplevelse - minutt for minutt



13:45: Svært lite folk foran Stortinget. 50-60 stk. Blir oppmøtet dårlig?

14:00: Appellene begynner. Heikki Holmås (SV) sin er sterk, balansert og god. Nekter å bli kalt jødehater for å møte opp her og maner til kamp mot rasisme enten det er jøder, muslimer eller andre som er rammet.

14:30: Siste appell avholdes. Informasjon om at toget som er planlagt opp mot den israelske ambassade er lovlig og godkjent av politiet

14:35: To dikt leses opp - toget begynner å bevege seg. Karl Johan er pakka full fra Stortinget og opp til oppkjørselen til Slottet. Alle mulige slags folk - fra eldre damer med krykker, via norsksomaliske kvinner, eldre norske menn, lilladamer, blitzere, raddiser til barn og ungdom. Alle nasjonaliteter og hudfarger. Svært få i dress. Røde paroler og palestinske flagg. Det synges og ropes kamprop. God stemning.

15:25: Framme "ved" den israelske ambassade. Hele området stappa fullt og toget stopper derfor utenfor Litteraturhuset i krysset Parkveien/Wergelandsveien. Parkveiensmuget fram til politisperringen (som står 50 meter unna den israelske ambassade) kommer det etterhvert noe fyrverkeri opp fra. Fyrverkeriet kastes inn mot de andre demonstrantene.

15:50: Forlater demonstrasjonen i og med at 95% av deltagerne har forlatt området. Det er jo minusgrader. Går forbi salongen til Jan Thomas og observerer folk sittende i vinduskarmene hans for å beskytte vinduer. Det holdes opp plakater med med "Steinkasting hjelper ikke folket i Gaza!" av disse. Her er det også en gruppe som synger "Støtt Palestina - Uten Vold". Det bues og pipes mot rakettene som sporadisk skytes opp.

16:25: Kommer tilbake i leiligheten og ser TV2 Nyhetskanalen presentere demonstrasjonen som en krig. Det går raskt fram at de ikke har hatt oversikt over hvor mange som har deltatt - der de står plassert rett foran politisperringen (der det var plass til én promille av demonstrasjonsdeltagerne). Tallet "tusen" nevnes.

16:35: Det er åpenbart at de som befinner seg foran politisperringen er maskerte ungdommer som er der for å slåss.

16:40: 10-20 ungdommer rister i gjerder og presser seg framover. En politilastebil kommer kjørende fram og presser dem tilbake

16:45: Politiet slipper tåregass inn blant de 50-100 som er gjenværende og tydeligvis ypper til bråk.

16:58: TV2 Nyhetskanalen avslutter sin direktesending da det ikke ser ut til å bli noen konfrontasjon mellom politi og demonstranter i det hele tatt. Da er det foran politisperringen ikke annet enn et kobbel journalister, vakter og politifolk som står.

TV2 Nyhetskanalen rapporterte dette underveis i sin sending:


  • "Det meldes om svært mye Molotov Cocktails"
  • "Mye brannbomber fra utenlandske demonstranter"
  • "Det skytes svært mye fyrverkeri inn blant folkemengden"
  • "Nå gikk gassen"


Dette opplevde ingen av de som var med i demonstrasjonen. Tåregassen ble avfyrt en time etter at jeg forlot åstedet og demonstrasjonen var (allerede da) under oppbrudd. Likevel er det dette som presenteres i en ett-minutts "highlights"-sending fra dagen.

Hva skal man med en fri presse når det er slik man framstiller fakta og fokuserer på?

At VG av mangel på andre dramatiske overskrifter valgte "Poser med stein observert" sier det meste.

Men vi tusenvis som var med og som aldri verken så stein eller cocktails av noen art vil komme til å få ut sannheten enten mediene ønsker eller ei.

Tåregass og antiterrorpoliti selger naturligvis vesentlig mer enn fredelige demonstranter. Og da blir jo "sannheten" som presenteres folket deretter.

Dessverre.

Det foreløpig verste eksempelet er Dagbladet sin formulering

Toget var fullt av familier, barn og unge - mange av dem har nå rømt vekk fra demonstrasjonen.


"Mange" har "rømt"? Hjelpe og trøste meg for en virkelighetsoppfatning og, enda verre, -formidling.

Dagbladet har i sin oppsummeringsartikkel dagen etter demonstrasjonen ett intervju med politistabssjef Johan Fredriksen.

De «uønskede elementene» blant demonstrantene ville at politiet skulle reagere raskt tilbake på voldsbruken, slik at uskyldige, fredelige demonstranter også skulle bli involvert. Deretter skulle de som var der for å lage bråk starte hærverket i ly av de fredelige

Arrangørens vakter gjorde en formidabel innsats. Også med å hente ut uskyldige underveis, sier Fredriksen og understreker at de hadde en svært god dialog underveis.


Først publisert: 10.01.2009, 17:28.

Oppdatert 13.01.2009, 23:35:: Marte Michelet har i dag en kommentar som er den første som jeg som deltager i demonstrasjonen kan kjenne meg igjen i. Det burde være et tankekors for den norske presse. Men er det naturligvis ikke i og med at de sannsynligvis har solgt mer aviser og hatt flere seere enn på lenge.

Vi som var der vet at det hele gikk veldig rolig for seg i nesten tre timer, og at det store flertallet deretter gikk hjem, blant annet samtlige barnefamilier. Å hevde at Det islamske forbundet bevisst har satt barn til å være buffer mellom politi og voldelige demonstranter er en hårreisende fornærmelse. De muslimske vaktene under ledelse av Basim Ghozlan gjorde en enorm innsats for å hindre provokatørene i å nå fram til politisperringene, og med en gang de første nyttårsrakettene ble avfyrt inne fra mengden ble barn effektivt sluset vekk. Når demonstrasjonsledelsen innså at de ikke lenger kunne holde kontroll på den lille gjengen som var igjen for å slåss, ga de opp og ga jobben videre til politiet


Er Finn Jarle Sæle utenriksministerkandidat for FrP?

Jeg antar Siv Jensen sikter seg inn på statsministerposten og Erna tar kanskje finans - og da er jo utenriksministerposten ledig. Morten Høglund blir alt for veik - han er jo dyttet langt utover sidelinjen allerede (men han er jo offisiell talsmann på området så det er jo mer regelen enn unntaket at så skjer).

Hva med Finn Jarle Sæle - han er vel kanskje ekstremistisk nok om han tar et kurs hos Siv Jensen?

Sæle gav støtte til USAs invasjon av Irak vinteren 2003 og kritiserte krigsmotstandere som Petter Nome og biskop Gunnar Stålsett, samt fredsdemonstrasjonen i februar 2003. Han har også uttrykt støtte til president George W. Bushs utenrikspolitiske linje

Kombinert med blant annet disse sakene har han også flere ganger uttrykt bekymring og frustrasjon over det han oppfatter om avkristningen av Norge

Sæle har stilt seg kritisk til debatten om Klimaendringa i verden, og har omtalte det hele som «klimahysteri»

Sæle er generelt kjent for sin skarpe kritikk av andre norske medier og av venstresiden i norsk politikk. Han har kritisert NRK for det han mener er en ubalansert dekning av Midtøstenkonflikten

I den forbindelse har han ofte gått ut mot kanalens Midtøstenkorrespondenter Lars Sigurd Sunnanå og Odd Karsten Tveit. Tidligere statsminister Kåre Willoch er også blitt gjenstand for kritikk fra Sæle

Sæle har markert seg som kritiker av islam og innvandring til Europa fra i særdeleshet muslimske land.


Men er Sæle egentlig Israelvennlig nok? Eller skal det flyves oppover en settler eller et eller annet?

Det finnes ingen bedre kandidat så vidt jeg kan se.

Det skremmende er at Frp-folk flest stiller seg bak typer som Sæle gjennom sin stemme til partiet. Ekstremisten Sæle kunne ha forfattet Frps partiprogram og satt papegøya Siv på toppen for å breke Norge IDAG sitt fanatiske budskap uten at noen hadde merket noen forskjell på partiet Fremskrittspartiet fra det vi ser i dag.

Det er noe snodig at ikke "liberalerne" i partiet evner å pipe et ord i motstand. Hva er det som diskvalifiserer Sæle rent meningsmessig - det ovenfor er jo som å høre Siv Jensen? Er dette med at det finnes liberalere i det hele tatt i partiet en myte?

Det er mulig de finnes men de er i så fall stumme og døve alle mann.

Her er forøvrig litt av Finn Jarle Sæles innenrikspolitiske linje

Flere valgte fosterdrap. 15.165 ufødte fikk ikke lov å leve i 2007. Det viser de foreløpige tall publisert av Statistisk sentralbyrå over utførte svangerskapsavbrudd. Tallene for 2007 viser en økning i forhold til 2006.

Pastor Jan Hanvold i tv-kanalen Visjon Norge advarer mot Harry Potter og oppfordrer Kristen-Norge til å brenne bøkene og unngå filmene. (...) Også redaktør i den kristne avisa Norge i Dag, Finn-Jarle Sæle, syns det er flott at Hanvold setter søkelyset på «Harry Potter»-bøkene. - Jeg tror svært mange vil være enig med Hanvold. Mange kristne vil intuitivt oppfatte litteratur av «Harry Potter»-typen som en slags konsesjon til «ekte» trolldom, sier Sæle.


Når får også dette gjennomslag hos "liberalerne"? Eller hva med dette:


Norge i dag representerer en kristen-fundamentalistisk høyreside som ønsker konfrontasjon mellom kristne og muslimer. - Det er veldig bekymringsfullt at Sæle ikke er redd for å starte en krig. Det betyr at han ikke bryr seg om det politiske eller moralske aspektet i denne saken



En ting er helt sikkert. Finn Jarle Sæle står sammen med Siv Jensen ytterst på den ytterste høyrefløyen - langt bortenfor endog Bush og Israel - sammen med settlere som ønsker å se UNRWA puttet i en søppelbøtte:

Varsler katastrofe. - Vi står ansikt til ansikt med en humanitær katastrofe, sier John Ging, leder for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Gaza. De risikerer å måtte stoppe matforsyningen til 650.000 palestinere.


Støre mener det er uforsvarlig av Frp å foreslå kutt støtten til FN-organisasjonen UNRWA, som er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten. - Denne organisasjonen er den eneste som er inne i Gazastripen og som jobber inne hos dem. Men fordi vi er kritiske til FN, blir det feil å kutte dem i to og lete etter andre organisasjoner som ikke inne. En slik løsning er dårlig for disse menneskene som allerede er traumatisert, bombet og kommer til å ha et enormt behov for hjelp, sier Støre.


mandag 12. januar 2009

Erik Fosse (akuttlege, Gaza) om kritikken fra Siv Jensen (Frp, Nordstrand)

Erik Fosse er tilbake fra Gaza og stilte i dag i Dagsnytt18. Her kommenterte han blant annet uppercutene og svingslagene Siv Jensen (Frp) kom med da de to legene var de eneste som var i stand til å rapportere om Gazafolkets lidelser fordi Israel hadde valgt å stenge døra til fengselet fullstendig.

Er dere redde for at deres politiske engasjement gjør at deres politiske motstandere ikke helt tror på det dere rapporterer?

Dette er jo å snu det hele på hodet. Israel har forberedt denne krigen ganske lenge og de har lykkes veldig godt i sin mediestrategi ved å nekte alle vestlige journalister tilgang til området. De har nektet alle vestlige helsearbeidere. Mads og jeg var helt uforberedt på denne reportasjerollen vi skulle ha. Vi reiste dit for å arbeide som helsearbeidere i sykehuset og vi ble nokså overrasket over at det ikke var en eneste europeer inne.

Jeg har reist i mange krigsområder og dette er første gang jeg er et sted der det ikke er en eneste journalist. Mads og jeg tok dette umiddelbart opp, jeg ringte UD og påpekte at Mads og jeg nå ble pålagt et informasjonsansvar som vi verken var forberedt på eller har kompetanse til og at dette er journalistenes ansvar. Så problemet her er at Israel har sørget for at vi er de eneste sannhetsvitnene - hadde de sluppet inn internasjonal presse, hadde de sluppet inn Røde Kors tidligere, hadde de sluppet inn andre organisasjoner så ville man jo fått flere kilder men de ville nok antageligvis akkurat det samme som det vi har gjort.


Også Mads Gilbert er tilbake og sier følgende i et intervju med VG i dag.

Dette virker jo helt fjernt. Hvorfor skulle vi stå der, som erfarne anestileger, å lyve? Er det vi som har iscenesatt situasjonen? Det vi har gjort er å ha dratt inn i Gaza med livet som innsats for å redde andre liv, så dette er mildt sagt fantasifullt.


Landets statsminister takket tidligere i dag Fosse og Gilbert for sin innsats.

Jeg vil benytte anledningen til å takke de to norske legene som har vært i Gaza, som har gjort et viktig arbeid. De har både hjulpet mennesker, og de har hatt en stemme ut i verden


...og tidligere har de to legene fått støtte fra utenriksminister Jonas Gahr Støre som ikke hadde spesiell stor sympati for statsministerkandidat Siv Jensens taktikkeri og politiske spill.
Siv Jensens utspill er en skamplett på hennes argumentasjonsrekke. I åtte dager har legene holdt på dag og natt for å redde liv, de har vist stort mot og handlet i tråd med de beste helsetradisjoner, nemlig å hjelpe de svakeste




søndag 11. januar 2009

Kirkens Nødhjelp bombet. Tyst fra Israelvennene

Israel bombet lørdag kveld en av Kirkens Nødhjelp sine klinikker. Klinikken som skal hjelpe palestinske mødre og barn ble omtrent jevnet med jorden og alt utstyr og medisiner ble ødelagt.

Da har Israel i tur og orden prestert å presisjonsbombe


  • Sivile kvinner
  • Barn
  • Sivile menn
  • Kirkens Nødhjelp
  • Danske feltsykehus
  • Norsk Folkehjelp
  • Skoler
  • Ambulanser
  • Egypt
  • Sykehus
  • Den frie presse
  • FN


Denne siste bombingen av Kirkens Nødhjelp sin klinikk kan da derfor forsvinne litt i mengden av ting å fokusere på. Og det er vel derfor at Staten Israels propagandaapparat på norsk jord - de Siv Jensen-ledede kristenfundamentalistiske minoritetsorganene som idag.no og dagenmagazinet.no ikke har "fått med seg" saken.

Eller er rett og slett Kirkens Nødhjelp litt for lite kristenfundamentalistiske? At de kan tenkes å ha "politisk farget" nødhjelp i og med at de driver og styrer på inne på Gaza og greier?

Og at man rett og slett ikke har så mye i mot at det fyres av noen raketter mot organisasjonens foretak?

En ting er helt sikkert: nyhetsverdig er i alle fall bombingen ikke. I alle fall ikke før Staten Israel har fakset den korrekte framstillingen av saksforholdet til Frps partikontor og de respektive redaksjoner.

For man kan jo ikke trykke noe a la dette:

Beboere i nabolaget til klinikken hadde kort tid før evakuert etter at en annen rakett traff området. - Jeg tør knapt tenke på konsekvensene dersom klinikken hadde vært full av pasienter og ansatte.

Men det er store verdier som har gått tapt etter rakettangrepet. Sykehuset hadde både egen laboratorie- og røntgenavdeling.Hvert år blir rundt 80.000 pasienter behandlet ved klinikken.- Israel klarer ikke skille mellom militære og sivile mål. De klarer heller ikke la være å treffe humanitære formål, sier Atle Sommerfeldt til NRK Nyheter.


lørdag 10. januar 2009

Toget Siv Jensen nekter å delta i

I dag, Stortinget 14:00.

Parolene:

  • Stopp massakrene – Israel ut av Gaza NÅ!
  • Kollektiv avstraffelse er et brudd på folkeretten
  • Okkupasjon skaper hat – ikke fred
  • Opphev blokaden!

...en demonstrasjon og et tog som naturligvis Siv Jensen ikke kommer til å appellere for eller understøtte.

Fordi hun da - nødvendigvis - er helt uenig i samtlige punkt.

Om noen var i tvil.

Så får vi håpe det denne gang kan gå rolig for seg.


Rapport fra demonstrasjonen.

Norsk Folkehjelp snart en del av statistikken?

En israelsk rakett slo i går ned midt i et boligområde uten et eneste militært mål - og smadret en av Norsk Folkehjelps biler. En bil som stod parkert utenfor huset til en av organisasjonens medarbeidere. Alle vindu i huset ble blåst inn.

Norsk Folkehjelps Petter Eide:

Flyet må ha siktet på bilen eller bolighuset ved siden av. (...) Bilen var godt merket med Norsk Folkehjelps emblem på taket og flagg og sto parkert utenfor leiligheten til en av Norsk Folkehjelps ansatte.


Så heldigvis er det foreløpig ingen av Norsk Folkehjelps medarbeidere som er å finne i denne statistikken:



Per nå er antallet drepte på palestinsks side i følge FN "over 800". Hvorav en tredjedel er barn og halvparten sivile. Israelske tap i konflikten er 4 sivile og 9 militære.

Oppsummert i grafen ovenfor - i og med at de færreste gidder å telle til 800.

Og enkelte israelvenner (eller er det "Islamkritikere"?) mener endog at det å telle i det hele tatt gir liten mening - sånn rent filosofisk.

Om det bombes danske feltsykehus eller biler og medarbeidere fra Norsk Folkehjelp er sikkert like lite interessant fra der oppe i de aggressorunnskyldende tenketårn på den politiske høyrekant

Israel brøt våpenhvilen og Frp-papegøya er tyst

Fra Dagsavisen:
Det israelske angrepene i Gaza er blitt framstilt som et svar på Hamas’ rakettangrep mot Israel og det såkalte bruddet på våpenhvilen. Men allerede i november ble det hevdet i israelsk presse at staten var innstilt på å gå til militære angrep i Gaza.


....og til og med Frp er med på dette:

Går det an å enkelt fastslå hvem som bryter våpenhvilen i en slik situasjon, Høglund? - Det er flere nyanser knyttet til dette, men jeg registrerer at palestinernes president Mahmoud Abbas sa at dette kunne Hamas ha unngått. Det kunne de ved ikke å ha gått til rakettangrep.


Hamas holdt fred i månedsvis: fra juni til 4.november - da man valgte å reagere på Israels brudd på våpenhvilen gjennom bombing av tunneller og dreping av Hamas-soldater. Da ble de første Hamas-rakettene sendt ut.

A four-month ceasefire between Israel and Palestinian militants in Gaza was in jeopardy today after Israeli troops killed six Hamas gunmen in a raid into the territory. Hamas responded by firing a wave of rockets into southern Israel, although no one was injured.


Ja, naturligvis "kunne man unngått dette", Høglund. På samme måte som at Kong Haakon kunne tatt i mot tyskerne på brygga i Oslo med åpne armer selv om nazistene på sin vei opp Oslofjorden hadde lagt kystbyer døde. Og Haakon og det norske folk kunne unngått mer krig - og levd godt under et ikke-folkevalgt Quslings-styre med både mat og fred - fred på Frp-vis.

Men er det det sanne demokrater ønsker, Høglund? Nei, det er jo ikke det. Man ønsker at det er de man stemmer på som skal styre.

Hvorfor sier Siv Jensen alltid ordene "9.000 raketter" og aldri ordene "bortimot null raketter mellom juni og november"?

Har det med nødvendigheten av å måtte demonisere fienden å gjøre - for å kunne fortsette å utstede frikort til en stat som begår krigsforbrytelser?

Morten Høglund, Siv Jensen og Fremskrittspartiet er det Israelske propagandaapparat sin papegøye.



fredag 9. januar 2009

Er DU for dialog med Hamas?

Jeg er for. Om Obama viser seg å være for - hvem der ute er da for? Jeg er fortsatt for. Om Siv Jensen viser seg å være for - hvem er da for? Jeg er fortsatt for.

Siv Jensen hadde et resonnement i går kveld der hun likestilte demokratisk valgte Hamas med Al-Qaeda og sa at om vi ikke gjør Israels jobb med å utslette terroristene så vil Hamas slå seg sammen med Hezbollah og Al-Qaeda, gjøre hverandre sterke for så å bombe alle oss i Vesten slik USA, England og Spania i sin tid ble utsatt for terror.

Og da er det vel lite poeng å ha dialog med dem?

Eller er Jensens framstilling noe, som hun selv ville ha sagt det om det var Mads Gilbert som hadde sagt noe, "farget"?

Vi får holde dette spørsmålet i live framover og se hvem som endrer mening. For jeg regner med alle har en mening i dag?

Enten demoniserer man fienden - for eksempel som et ledd i forsvar av uhyrlige handlinger - eller så innser man at man nok enten ikke ønsker å utslette den eller innser at man ikke klarer å utslette den.

Og uansett er jo da utfallet at man til syvende og sist setter seg ned og snakker sammen.

Men hvorfor da vente?

Hadde verden gjort som det Norges regjering gikk inn for for to år siden hadde vi kanskje hatt fred i dette området i dag? De som valgte den andre linjen har fått forsøke seg - og har, som vi ser i disse dager, feilet fullstendig. Da bør man kanskje forsøke andre metoder. Det å komme seg til Kina ved å grave hull i bakken var kanskje ikke det lureste allikevel.

Dette som da egentlig helt unødvendig utfyllende informasjon for å understreke trådspørsmålets både viktighet og enkelhet.

Alle bør være i stand til å svare ja eller nei på dette.

For å avslutte med et sitat fra Israelvennen som er nestleder i Kristelig Folkeparti (Vårt Land, 7.januar):

En kan si hva en vil om Hamas, men en kommer ikke utenom å snakke med folk som vinner valg




Bør norske medier kritiseres...

...for å ikke ha sensurert mer av Erik Fosse og hans kollega Gilbert sin rapportering? Burde de latt være å ha dem i direktesendinger - og heller redigert bort det man anså for politisk farget og upassende?

Siv Jensen beklager jo norske mediers opptreden. Men hvilket alternativ er det hun egentlig ser for seg? Hva burde norske medier ha gjort for å gjøre Siv glad og fornøyd?

Mitt eget syn i saken er at det var veldig bra at de ble brukt på den måten de ble brukt på. Men naturligvis svært synd at Israel har nektet profesjonelle journalister innreise fordi de så på det som noe som ikke ville ha gagnet deres sak.

Blir vi bedre informert når Gilbert og Fosse kommer hjem? Informert på en måte selv Siv kan si seg fornøyd med?

torsdag 8. januar 2009

Siv Jensen: Nesten like galt i Gaza før invasjonen

Fra kveldens RedaksjonEN. Debatt mellom Kristin Halvorsen og Siv Jensen. Sitatene er fra Siv Jensen - komplette og uredigerte.

Debatten varte i 20 minutt og alt Siv Jensen, som framstiller seg som den nyanserte her, hadde av Israelkritikk var:

Israel av og til tar seg litt vel til rette og at de bør...bør rydde opp


Ytterligere høydepunkter fra en Jensen som i kveld mener ytringsfriheten er truet.


  • Om ikke vi i vesten (det var ikke bare Israels kamp, nemlig) kjempet mot Hamas så ville de slå seg sammen med Al-Qaeda og Hezbollah (som de begge to hadde et tett og nært samarbeid med), bygge seg opp og slå til mot mål i Vesten - noe som ville skape en mye større krise enn den vi nå ser i Gaza. På dagens Israelvenndemonstrasjon var for øvrig en av parolene "FpU for fred".
  • At hun umulig kan ha noen respekt for norsk motstandskamp under krigen i og med at hun demoniserte det at Hamas "har våpen i hjemmene til folk, i tett befolkede områder, i skoler, moskeer - og de gjør det nærmest umulig å drive krigføring". Noe lignende ytret nok Terboven også i sin tid. Han hadde nok satt pris på å møte Kjakan og Max Manus til ordentlig, god gammaldags krig.
  • At israelske og palestinske lidelser "er de samme". Vel, fakta viser vel at forholdet er 1:100, Siv.
  • At man etter et par ukers krig endelig finner det formålstjenlig å kontakte den israelske ambassade med en anmodning om "å om på det sterkeste at humanitære organisasjoner, frivillige og presse slippes inn i Gaza". Vel, det tar de sikkert til følge i og med at det må være skikkelig ektefølt når det bare har drøyd to uker med å få gjennomarbeidet et slikt et komplisert skriv.
  • At det var omtrent like ille på Gaza før Israels invasjon.




Viggo Johansen: - Hvorfor støtter du Israels krigføring?

Jeg støtter Israels rett til å forsvare seg, men samtidig har Fremskrittspartiet vært veldig tydelig på at disse kamphandlingene skal opphøre snarest mulig, selvsagt fordi det er nesten uungåelig at sivile lider i slike konflikter - og det er selvfølgelig fordi, som Kristin Halvorsen sier, er veldig tett befolket område, men det som er verre er jo måten Hamas velger å drive krigføringen sin på enten i denne situasjonen eller som de har gjort i mange, mange år tidligere nemlig at de har våpen i hjemmene til folk, i tett befolkede områder, i skoler, moskeer - og de gjør det nærmest umulig å drive krigføring på måter som man kan gjøre i andre deler av verden og det beklager mer enn noen jeg fordi det er sivile som rammes. Men Hamas må jo bære et betydelig ansvar for at de kynisk og rått bruker barn, kvinner, uskyldige sivile som levende gisler og skjold i denne konflikten. Og de gjør det uten å blunke. På samme måte som de gjennom alle disse 9.000 rakettene som de har skutt ut, og som jeg selv har opplevd etter å ha vært i denne grensebyen i Israel. De rammer i løpet av 15 sekunder...og barn på skoler som må evakuere mange ganger om dagen. Det er altså en ganske håpløs situasjon mange steder i Israel, og sivilbefolkningen der men dessverre er det ganske lite engasjement på venstresiden i Norge for det - og det beklager jeg.



Viggo Johansen: - Støtter du Israels bombing?

Jeg er generelt sett ikke veldig glad i krig. Jeg mener at vi skal prøve alt vi kan for å hindre at det oppstår enten vi snakker Israel og Midtøsten, Kongo eller Afghanistan. Men av og til er det faktisk nødvendig...


Viggo Johansen: - Å bombe?

Av og til er det nødvendig å ta til motmæle, som nå, i Midtøsten hvor det har vært en håpløs konflikt i mange år...eh...jeg bare minner om at det var Hamas som brøt våpenhvilen i utgangspunktet og at dette bildet er betydelig mer sammensatt enn Kristin Halvorsen sier, jeg er enig i at Israel av og til tar seg litt vel til rette og at de bør...bør rydde opp. Men jeg har også lyst til å understreke at Frp har kontaktet den israelske ambassaden og anmodet om på det sterkeste at humanitære organisasjoner, frivillige og presse...ikke minst presse skal slippe inn i Gaza for å gjøre jobben sin. Og jeg håper at det etterkommes for det er ekstremt viktig at det skjer.



Det er altså ikke det israelske folk og det palestinske folk som har en konflikt med hverandre - mye av denne konflikten oppstår som en følge av ekstremister, terrororganisasjoner og dette er et ganske sammensatt bilde...her er altså Hamas...den eneste årsaken til at de klarer å opprettholde denne angrepskrigen som de gjør - mot sivile - det er fordi de er understøttet av Iran med våpen, treningsleire - og det har de vært i mange år...og i tillegg har de altså tett allianse med andre terroristorganisjoner...Al-Qaeda, Hizbollah...dette er farlig. Og det å bare sitte stille, og ikke reagere mot Hamas så får de jo muskler til å utvikle enda større våpenkraft som til syvende og sist kunne endt i en alvorlig katastrofe langt over det vi nå ser...eh... så er jo spørsmålet hvordan skal vi da reagere for å stoppe det. Vel, hadde det vært andre midler så hadde det vært fint....men nå har man altså forsøkt forhandlinger i årevis...[Halvorsen: sukk]...man har det..det har vært Tony Blair og mange som har vært i området i lang tid, men problemet er jo at selv om man skulle klare å etablere en enighet mellom Fatah og israelske myndigheter så vil jo alltid Hamas stå der og blokkere og grunnen til det er jo deres charter - de vil altså utslette staten Israel, de oppfordrer til massedrap på jøder verden over, det er veldig alvorlig. Og så lenge de ikke vil erkjenne at naboen deres står på kartet så kommre ikke denne freden til å få noen form.


Viggo Johansen: - Så Israel bør utslette Hamas?

[Kremt.Smil] Ikke Israel som sådan, jeg mener verdenssamfunnet har et betydelig ansvar fordi disse terrorhandlingene ikke bare utspiller seg i Midtøsten de utspiller seg dessverre i stadig flere deler i den vestlige verden. Vi husker alle terrorangrepet i USA, det har vært terrorangrep i mange andre deler i verden. Vi frykter det så menn i Norge - og det er ikke uten grunn. Disse organisasjonene holder sammen. De finansierer hverandre. De hjelper hverandre. Og de skyr ingen midler. Og deres krigføring er mye råere enn andre makter bedriver. For normal krigføring handler om å ta ut militære installasjoner og hindre fienden fra å kunne operere. I denne situasjonen gjør det de ekstremt vanskelig for de selv opererer i sivile områder og de driver selv en angrepskrig kun rettet mot sivile. Det er det alvorlige og jeg synes det er litt alvorlig for Kristin Halvorsen å beskylde meg og Fremskrittspartiet for å være ekstremister da er vi i så fall i veldig godt selskap med mange andre nasjoner i verden. Barack Obama og USA har vært veldig tydelige på Israels rett til å forsvare seg og det har også mange EU-land vært og jeg har egentlig ikke sagt noe annet enn det.



Viggo Johansen: - Men du sår tvil om hans [Mads Gilbert] integritet?

Neida. Jeg sår tvil om medienes evne til å gi en fullverdig dekning av situasjonen. Det vil jeg gjenta på inn og utpust. Det er mitt poeng.


Viggo Johansen: - Så vi burde ikke ha snakka med ham?

Jo, det er jo det jeg mener. Vi vil ha en bredere dekning og det er jo derfor jeg på det sterkeste har anmodet om at man slipper andre journalister inn på området for nettopp å kunne få en bredere og mer objektiv dekning av det som foregår fordi det er mye lidelser, det er smertefulle bilder derfra vi ser de alle sammen vi synes alle det er like grusomt, Men jeg reagerer på Kristin Halvorsen sin fremstilling av den fordi den er særdeles ensidig. Den lidelsen som gravide, palestinske kvinner føler den er like sterk hos gravide, israelske kvinner. Men de teller tydeligvis ikke like mye for deg og det synes jeg er beklagelig.


Ja - situasjonen er selvsagt svært spent og forverret som følge av krigshandlingene som er nå. Men det var like...nesten like krevende for sivilbefolkningen på Gaza å få legehjelp, mat, strøm, bensin før dette skjedde. Og det er ene og alene Hamas sin skyld. Og det er altså ikke bare Israel som har hatt blokkade mot grensen Gaza. Det samme har Egypt som er det andre landet som har grenseovergang, og i tillegg skal man ikke undervurdere det andre som har skjedd. Man har altså gravd hundrevis av underjordiske tunneller som bidrar til å frakte ulovlige våpen som er med på å forverre situasjonen - og jeg synes i edruelighetens navn at når man skal diskutere denne konflikten så må man ta med alle sider.


Kristin Halvorsen: - I edruelighetens navn så må man vite at Israel har ulovlig okkupert Palestina i over 40 år.

Den virkelighetsbeskrivelsen [deler jeg ikke?]


onsdag 7. januar 2009

Er dette bildet "politisk farget", Siv?

Dette bildet er noe av det verste jeg har sett. Og hun er bare ett av, i skrivende stund, 219 drepte barn.

Og Aftenbladet har valgt å trykke det i farger og vise det for sine lesere på nett og papir i dag.


Er dette problematisk, Siv Jensen?

Er dette "noe som er politisk farget" og som du derfor "reagerer på"?

For egen del er jeg glad vi har ytringsfrihet i dette landet og at vi velger å bruke den på viktige ting innimellom og ikke bare boobs og bensinpriser.

Flott Aftenbladet. Og flott Norsk Presseforbund og Per Edgard Kokkvold som forsvarer trykkingen.

Erik Fosse, som i likhet med fotografen av ovennevnte bilde har risikert eget liv for å få fram sannheten om hva som skjer - og som Siv Jensen er sint for at har fått lov til å unhindret fortelle det han har fortalt, mener i dag at det å rapportere om krigen er det viktigste han har gjort:

Jeg tror det er viktig at det kommer ut at propagandahistorien om at man bare dreper en masse gale terrorister og Hamas-folk ikke stemmer i det hele tatt. Det de dreper her er sivile palestinere, barn og kvinner. De bryr seg ikke om det er det ene eller det andre


Siv Jensens kommentar til dette er vel i dag som i går:

I en situasjon der vi har en rimelig ensidig dekning hvor legen Mads Gilbert, som er medlem av partiet Rødt, kan usensurert i alle medier gi sin historiebeskrivelse av det som skjer. Og at den er politisk farget er det ingen tvil om, og det reagerer jeg på.



Det Gazainvasjonen egentlig handler om

I og med at 3.085 skadde og 697 drepte på noen få dager sier så mye at ingen "Israelvenner" lenger er i stand til å skape en argumentasjonsrekke som engang får dem selv til å bli særlig overbevist så må man finne på noe annet.

Mens hundrevis slaktes ned skal vi nå her på bruket i stedet rette fokus på oss selv. I går valgte Verdens Gang å la være å moderere en anonym, feilstavet og fullstendig håpløs antisemittisk kommentar i et nettintervju med Israels ambassaderåd og har i etterkant gjort dette til det det viktigste som kom ut av hele intervjuet.

Man krydrer det hele med at UD "forsøkte å få kommentaren slettet" noe "VG nektet" og ambassaderåden framstilles som både modig og tøff som valgte å kommentere den feilstavede noldusuttalelsen vi som frekventerer nettdebatter ser titalls av hver eneste dag - dog da med muslimer som den hamrede part.

Det skal altså fra nå av handle om nordmenn som hater jøder - noe en kar som Herman Willis av en eller annen grunn også for tiden basunerer ut der han kan. Og "Israelvennene" kaster seg på enhver mulighet til å få denne saken til å handle om noe annet enn barn som får bomber i hodet og mister armer, bein og innvoller.

Høyst sannsynlig vil denne taktikken få ny vind i seilene i morgen når Siv Jensen tropper opp sammen med Indremisjonsforbundet og "Med Israel For Fred" (alltid like morsomt å skrive de fire ordene) og holder hovedappellen til et forsvar for Israels handlinger. Samt bringer litt nøytral og korrekt informasjon til et i følge henne selv trengende folk.

Ingenting ville glede Siv Jensen og "Israelvennene" mer enn at TV2 kan fange opp en sint muslim eller fem som raser og geberder seg og "opptrer truende".

Raser og geberder seg over at de kanskje har mistet nære familiemedlemmer i invasjonen og, vel, kanskje føler seg en smule provosert over at man kan stå og hovedappellere til forsvar for fortsatt slik opptreden.

Midt i blinken for "Israelvennene" hadde det jo sikkert også vært om man fikk zoome inn på en kar i hanekam og en gjennompiercet og sjuskete kledd ungdom med tomater i hånd og morskt blikk.

For det å se morsk og gjennompiercet ut er jo mer alvorlig enn å forsvare det at bomber slippes på barnehoder.

tirsdag 6. januar 2009

The end of The Lull: 660 døde, 2950 skadde

Det er ikke mye Lull over det som skjer i Gaza nå.

Men Israel har jo lov til å forsvare seg - "rakettene har jo regnet" over dem hver eneste dag i årevis.

Men har de det? Nei de har jo ikke det. I perioden juni - november regnet det omtrent ikke i det hele tatt. Og de dråpene som kom var det stort sett andre organisasjoner som stod bak. Og ofte med en god grunn også.

Merkelig hvor raskt slike "unøyaktigheter" setter seg. Og når i det norske språks historie ble det som fyres ut av en morter likestilt med en rakett?

Morten Høglund og Siv Jensen har også påpekt "hvor var dere da rakettene regnet over Israel?" - "Hvorfor sa dere ikke noe?".

Vel - hvorfor sa ikke dere noe? Både om regnets intensitet - som aldeles ikke var intenst i det hele tatt - og forholdene som sådan? Tahdia - The Lull - Roen - Våpenhvilen varte i 6 måneder fra 18.juni til 18.desember.

During the six month cease fire 329 rockets and mortar shells were fired. For the six months prior to the truce 2278 rockets and mortars were fired into Israel


Vel, Siv og Morten, om dere skulle ha kommentert dette i november da hadde dere måttet ha sagt at Hamas oppførte seg veldig godt. Og så kunne dere nevnt at det i 2008 ble drept 72 palestinske barn og 4 israelske.

Men dere kom jo ikke ut og sa noe av dette.

Foreløpig opptelling for Israels aksjon de siste dagene: 660 døde og 2.950 skadde.

Men Siv og Morten har ikke tatt ordet "proporsjoner" i sin munn enda.

Siv Jensen rydder opp i Gazalegenes desinformasjonskampanje

Torsdag er dagen for alle som er ute etter den virkelige sannheten om det som skjer på Gaza. For da tar Siv Jensen trikken ned fra Nordstrand og stiller opp som hovedappellholder på Indremisjonsforbundet og "Med Israel For Fred" sin demonstrasjon til støtte for Israels bombing av Gaza.

Fra dagens Dagsrevy:

Jeg har blitt bedt om å holde en appell og det har jeg sagt ja til rett og slett fordi jeg er opptatt av å bringe fram et nyansert bilde av hva denne konflikten dreier seg om. I en situasjon der vi har en rimelig ensidig dekning hvor legen Mads Gilbert, som er medlem av partiet Rødt, kan usensurert i alle medier gi sin historiebeskrivelse av det som skjer. Og at den er politisk farget er det ingen tvil om, og det reagerer jeg på.


Erik Fosse ble ikke nevnt av partiformannen men han er vel samme ulla.

Og den dagen Siv Jensen går av som partiformann får hun nok jobb i NRK.

Takk, Siv, for at du, Med Israel For Fred og andre bruker deler av arbeidsdagen på å gi oss det nyanserte bildet Norge nå trenger.

Danskene har forøvrig nettopp kalt Israels ambassadør inn på teppet for nasjonens bombing av tre danske feltsykehus.

Det er nok Gilbert og Fosse som har trukket i noen tråder igjen.

Oppdatert 11.1: Anders Heger har en ypperlig kommentar om temaet i sin Dagsavisen-spalte.

Frp knuser KrF i "Israelvennlighet"

Dommer: Lederkommentar i Vårt Land.

Torsdag vil sterkt Israelsvennlige grupper holde demonstrasjon foran Stortinget. Fremskrittspartiets leder Siv Jensen har allerede sagt ja til å holde appell. Hun sier at Hamas bærer skylden for det som nå skjer på Gaza. KrF-leder Dagfinn Høybråten er blitt forespurt om å holde appell, men ifølge arrangørene har han ennå ikke svart. Det er lett å forstå at han nøler.


Siv Jensen og Fremskrittspartiet, som vi vet ordentlige liberalere som jo vel da ikke skal bry seg så mye om hva folks religion er eller ikke er, nølte ikke da det Vårt Land kaller "sterkt Israelsvennlige grupper" sendte enn forespørsel om å holde appell til støtte for det Israel som for tiden tapper fullt blodbadekaret.

Få sår tvil om Kristelig Folkepartis vennskap med Israel og at partiet er opptatt av å sikre Israels rett tll å eksistere i Midtøsten. Men demonstrasjonen kommende torsdag vil først og fremst bli oppfattet som en støtte til Israels krigføring i Gaza. Det er en farlig linje for fredspartiet KrF å gi symbolsk støtte til krigføring.


Tidligere biskop Gunnar Stålsett kaller Israels handlinger ukristelige. Siv Jensen hører ikke på det kristenøret men legger seg i stedet ytterst på den ytreste fløy sammen med Indremisjonsforbundet, Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og organisasjonen med det noe ironiske navnet Med Israel For Fred.

Ja dette er jo organisasjoner liberalere av natur er komfortable med å omgås.

Lederen avsluttes med:

Dagfinn Høybråten klokt i å holde seg borte fra demonstrasjonen.


Ja, det får da virkelig være måte på.

Det at Siv Jensen skal holde denne appellen har vært frp.no sin hovedsak i hele dag. Mitt tips: Frp kalkulerer inn tomater, egg og om de har skikkelig flaks en sint muslim eller tre. Da blir det førsteoppslag på TV2 med Stein Kåre Kristiansen påtatt rystet og som roser en modig og tøff Siv Jensen som står opp for det hun mener.

Avslutter med et sitat sakset fra Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem sin hjemmeside.

"Trøst, trøst mitt folk! sier deres Gud. Tal vennlig til Jerusalem og rop til henne at hennes strid er endt, at hennes skyld er betalt, at hun av Herrens hånd har fått dobbelt for alle sine synder." (Esaias 40:1-2)


Om Morten Høglund og Frps koselige terrorister

Morten Høglund og partiet Fremskrittspartiet gir Israel fritt leide i Gaza fordi Hamas er en terrororganisasjon som gjemmer sine våpen i kjellere og loft - i stedet for å plassere dem i klart definerte våpenlagre langt unna folk slik.

Slik at det ikke blir noe problem å "ta dem ut" av fiender når fienden måtte ønske det.

Det var vel omtrent slik Max Manus opererte også, om jeg husker rett.

Og Høglund og Fremmskrittspartiet skal vi jo høre på - de kan jo en del om terrorister:

– Hva sier du til påstandene om at de bedriver terrorvirksomhet?

Jeg har ikke behov for å forsvare dem i alt de gjør. Jeg snakker med de fleste og stiller også opp for andre hvis saken er god.


Morten Høglund forklarer sin støtte til Mujahedin med at hans kritikk av Iran er sammenfallende med den organisasjonen fremmer.


Jaja. Jeg antar disse snille terroristene sine har sine våpen i klart definerte våpenlagre langt unna folk og ikke gjemt i kjellere og loft.

Akkurat som Manus.

Og da er det jo greit.

Om det bor en terrorist i blokka til Siv Jensen

...er det da helt greit om vi sender opp en F16 eller to og blåser hele blokka hennes med mann, mus og Siv til himmels?

I og med at hun støtter Israels innsats på Gaza, mener jeg.

I følge partiet Fremskrittspartiet er det bare å ture fram, Israel. Det finnes ikke noen bunn. Kritikk vil tydeligvis aldri komme.

Ja endog appelleres dere av Siv Jensen personlig til å holde på og ut.

Siv Jensen om grimaser, fakter og skuespill

Campus 05-2008 spør det mange lurer på: Hvor mye av den der oppgitte øyenhimlende Siv er egentlig ekte?

Jeg skal fortelle deg at jeg har med engasjementet hele veien. Når alt er skuespill og alt er innøvd er jeg ikke med lenger, rett og slett. Det tror jeg faktisk folk ser på politikerne også, når det vi sier er ekte og ikke.


Det tror jeg vi gjør, ja.

mandag 5. januar 2009

Gaza - Jonas Gahr Støre om Fosse/Gilbert

På kveldens RedaksjonEn ble Jonas Gahr Støre bedt om å kommentere et nettopp gjennomført intervju av Mads Gilbert på link fra Gaza.

Det er jo vi i UD som har fått dem inn. De er på et team som vi har finansiert - vi har fått dem inn via Egypt. Det er normalt at vi støtter opp under med den type medisinsk arbeid. Det er ganske utrolig at ikke Det Internasjonale Røde Kors har kommet inn med sine folk, som de burde. Men det er jo en ekstrem situasjon at to leger er vestlige journalisters eneste forankring.


Hva tenker du når du hører det Mads Gilbert forteller om?

En ting er jo å høre Mads Gilbert og det skal man høre på med respekt men også en kritisk sans. Men vi ser jo bildene, og de lyver ikke. Og de forteller om ufattelige tragedier. Krig er tragisk. Og nå rammes barn, kvinner, eldre. Vi hører ikke noe om de falne stridende, men det er alt, alt, alt for høye tapstall blant de sivile noe som vitner om at dette er en grusom krig.


Gaza - Det komplette RedaksjonEn-intevjuet med Mads Gilbert (5.jan)

Ufiltrert og komplett utskrift av intervjuet med Mads Gilbert i kveldens RedaksjonEn. I etterkant av intervjuet ble Jonas Gahr Støre bedt om å kommentere. Se egen artikkel.

Det pågår harde kamper i Gaza by - hvordan merker du det?

Nei jeg merker det som alle andre palestinere i Gaza nå med voldsomme bombedrønn og F16-fly som flyr lavt over byen. Israelerne har akkurat kuttet absolutt alt av strømforsyning. Og dere hører sikkert bombingen - det er tett bombing inne i områdene og vi har hatt forferdelige scener her på sykehuset i dag. Jeg tror nesten ikke jeg orker å snakke om det, og jeg orker ikke å gi noen tall. Jeg har selv amputert i dag og har jobbet sammen med Erik...ja jeg vet ikke hvor mange jeg har vært med på å behandle det har vært en voldsom innsats fra alle. Og tapstallene er store...det er snart 8..900 barn som enten er drept eller skadet så langt i krigføringen mot Gaza.


Hvis du allikevel skal forsøke, Mads Gilbert, hvordan vil du beskrive situasjonen ved sykehuset nå?

Vel, situasjonen er preget av at palestinerne aldri vil gi seg. De er rolige og ber og de spøker og de jobber intenst. Nå var jeg akkurat inne i akuttmottaket..eller katastrofemottaket...og vi slo av en prat og alt blodet var vasket bort og alle de avrevne beina var fjernet og vi var klar til ny innsats men samtidig så er det klart at dette sykehuset her er uten vinduer nå, det er kaldt i Gaza, vi er avhengig av aggregat og vi har nesten ikke medisinsk-teknisk utstyr og kan ikke drive vanlig overvåkning og alle de som vi jobber her med da, og behandler og får gjennom disse svære skadene, de skal jo ha intensivbehandling og skal jo ligge i respirator og så videre. Dette er et sykehus som er helt i kne og som mangler alt.


Hva slags skader er det dere får inn?

Vi får inn veldig store skader. Jeg har jo sammen med Erik vært i en del slike situasjoner og sett både granat- og sprengskader, men vi får nå inn en helt ny type skade - jeg så det første gang i 2006 og det er en ny type våpen som israelerne bruker som heter DIME-våpen, som er laget av tungsten og som har en enorm sprengkraft og vi får inn folk som er helt revet i stykker. Det typiske er at bena er revet av gjerne i lårhøyde og det er store, åpne skader i skrittet og veldig mye amputasjoner. Og så har vi selvfølgelig da mye hodeskader og bukskader - mye barn med hodeskader - men det er disse brutale avrivningene....i dag kom det jo fortvilte mennesker med sine familiemedlemmer i...bærende med dem i tepper fordi de var revet fra hverandre. Det er så grufullt at jeg har spurt meg selv lever jeg virkelig i 2009. Det er altså ingen pressefolk her, det er Erik og jeg. Dette er jo en kjempemessig katastrofesituasjon og vi er her altså helt alene sammen med våre palestinske venner.


Ja, hva betyr det at det ikke er pressefolk der som kan fortelle om det dere opplever?

Nå er det jo dyktige, palestinske pressefolk som jobber for pressebyråer. Og vi har disse vennene våre som har denne linken som jo er livsverven vår ut. I går så bomba jo også israelerne også nettverkslinken til Jawal som er mobiltelefonsystemet her. Så vi var uten mobiltelefon noe som førte til at Erik Fosse ikke kom på Larry King i natt for å fortelle om situasjonen, men det fører jo til at vi er de eneste vestlige nyhetskildene her. Det er helt utrolig. Vi har jo kjempegodt samarbeid med våre pressefolk som sitter i Israel, men Israel har altså lykkes med å sette alt som heter ytringsfrihet til side, legge Gaza fullstendig i mørket når det gjelder informasjon - og jeg er helt sikker på at om vestlig presse hadde vært her og sett det vi har sett og hørt de fortellingene vi har blitt fortalt i dag så hadde de ikke kunnet fortsette. En familie, Khartoum(?)-familien på 11 som alle ble drept, jeg var med på å behandle den eneste som overlevde, en ni...åtte måneder gammel jente som vi måtte amputere halve hånden på. Disse fortellingene kan jo ikke vi følge opp, jeg er sikker på at hadde pressen vært her så hadde ikke Israel kunnet fortsette - så alvorlig er det.


Jeg har sett at du har blitt intervjuet på BBC, CNN, Al-Jazeera og så videre. Hva er det du forteller i de sammenhengene?

Nei, vi forteller bare det vi ser, det vi opplever, virkeligheten. Det er ikke verre enn det - det holder i lange baner. Det er jo et enormt informasjonsunderskudd. Og det er jo en enorm etterspørsel etter førstehåndsinformasjon rett og slett vitneforklaringer. Altså det er jo ingen stor hemmelighet at både Erik og jeg tilhører de i Norge som har tatt side for den palestinske retten til å bli kvitt okkupasjonen og å få en egen stat. Så, vi har jo vært sammen med palestinerne, i likhet med mange andre norske helsearbeidere og solidaritetsarbeidere i 25 år. Det er jo liksom ikke det som er poenget - vi er jo her fordi vi ønsker å være sammen med våre venner og støtte dem når de er i denne vanskelige situasjonen. Men det vi forteller det er...


Vi vet alle, Mads Gilbert, at du er med i Palestinakomiteen og er med på venstresida i politikken...hva sier du til de som tviler på dine beskrivelser?

Nei, de er hjertelig velkommen til å komme inn og se selv. Det er dessverre slik at det er mer enn nok å fortelle om den virkeligheten som de palestinske innbyggerne i Gaza står oppe i. Det er mer enn nok å fortelle det det vi ser, det vi tar i, det vi hører og det vi opplever. Og jeg har ikke noe behov for å legge til noe som helst politisk. Dette er evig nok. Dette er Hades.


Gaza - NRK kritiserer Fosse/Gilbert

NRK er kritiske til bruken av Fosse og den andre norske NORWAC-legen, Mads Gilbert. NRKs reporter i Gaza, Anders Tvegård:

Også disse legene er aktivister som har en agenda. De gjør en viktig jobb med å hjelpe sivile, men får samtidig stor mediedekning for uttalelsene sine. For eksempel snakker Erik Fosse og Mads Gilbert daglig på Al Jazeera om overgrepene som begås, og om hva de mener om de israelske aksjonene i de palestinske områdene.


Ja det er jo forferdelig at de til og med snakker med Al Jazeera, NRK. At de samrører med arabere og det som kanskje verre er. Statskanalen valgte da også i forrige uke å titulere Mads Gilbert som "Politiker i partiet Rødt" i stedet for, for eksempel, "Professor i akuttmedisin".

Det er et journalistisk problem at Israel ikke slipper inn journalister - at journalistene finner seg i å stå flere mil unna og rapportere antall helikoptre som flyr over hodene på dem og eventuelle røykskyer i det fjerne er rett og slett pinlig.

Ikke la frustrasjonen flomme ut over to leger som gjør jobben deres.

I mangel på - ja, nettopp - dere. Erik Fosse:

Jeg synes det er rart at Israel kan nekte uavhengige, profesjonelle vitner å komme inn her og rapportere om det som skjer. Mads Gilbert og jeg er svært opptatt med de medisinske spørsmålene. Vi ser bare det som skjer på sykehuset, vi kan ikke reise rundt og finne ut hva som skjer utenfor sykehuset, sier han.



Tvegård feiret nyttår i området og har sin oppfatning av situasjonen - på telefon fra Jerusalem.

Det er palestinske raketter som lander noen hundre meter fra deg. Det er skremmende. Men samtidig skal det mye til for at noe skal skje. Rakettene som kommer fra palestinsk side er mer typisk terror. Når Israel bomber så er de ganske presise. De gjør bevisste valg.

Det er også litt absurd det vi opplever. Når alarmen går her, så løper folk i bomberom eller i kjelleren. Men ti minutter senere er det som om ingenting har skjedd. Det er absurd og rart. Men man blir aldri vandt til raketter eller bomber, heller ikke israelerne.

Akkurat det trenger ikke å bety så veldig mye, for så lenge bilene de kjører har israelske bilskilt, så hjelper det ikke så mye med palestinsk sjåfør. - Vi har blitt utsatt for steinkasting ganske mange ganger. Det er mange bulker i bilen, sier ham.



Gaza - Erik Fosse på CNN

Erik Fosse sine øyenvitneskildringer er fanget opp av CNN.

Gaza's main hospital, already overloaded with Palestinians wounded in the week-long Israeli air assault, has reached critical mass, according to a Norwegian doctor volunteering at Shifa Hospital. "The injured patients are mainly civilians, a lot of children with dreadful injuries," Dr. Erik Fosse told CNN on Monday, estimating that 20 percent of the more than 500 people dead were children.


Fosse said he estimated that about 30 percent of the casualties at Shifa -- Gaza City's main hospital -- on Sunday were children, both among the dead and wounded.


Og det er godt. NRK (i den grad de bryr seg), TV2 og andre norske medier er jo for spesielt interesserte.

Antallet drepte barn må dog oppjusteres noe nå, Erik; Familie på sju drept i nytt israelsk angrep. Absolutt siste nytt er å finne i kolonnen til høyre.

Sivs totungetaling rundt borgerlig samarbeid

I morgenens Politisk Kvarter var Erna Solberg, Lars Sponheim og Siv Jensen kalt inn for å forklare borgerlig samling foran valget. Sponheim var soleklar på at den politiske avstanden mellom Fremskrittspartiet og Venstre var så stor at det aldri kom på tale å samarbeide med partiet ytterst til høyre i norsk politikk.

Siv Jensen kommenterte da snurt / "snurt" at Sponheim var alt for opptatt av å finne forskjeller når man i stedet burde fokusere på alt man var enige om.

Jensen spilte altså samme plate som hun har gjort i tre år - og all ære til henne for det: platebytte i takt med skiftende folkemening har jo vært standarden de siste årene og en endring bort fra dette ville jo vært til det gode.

Men: hva er det som er hovedsaken på frp.no akkurat nå: jo, at (den samme) Siv Jensen i et intervju med Dagens Næringsliv uttaler at "vi på mange samfunnsområder står helt alene med alternative løsninger":

Vi skal vise tydelig frem at vi på mange samfunnsområder står helt alene med alternative løsninger. Der de andre partiene i stor grad står sammen, er det bare Frp som har et helt annet svar. Derfor står vi oss godt.


Eh. Ja, det var nettopp det som var Sponheims innsigelse mot samarbeid med partiet ditt.

Og som du reagerte slik på.

For noen minutter siden.

Er det noen som får dette til å henge på greip? Er det to Siv Jensener der ute?

søndag 4. januar 2009

Motkonjunktur: hva skal vi bygge?

Nå når våre bygningsarbeidere endelig slipper å bygge prangende hyttepalass for papirmillionærer som viser seg å gå konkurs alle sammen og dermed ikke kan overta dem - hva skal vi sette disse fagfolka til å gjøre?

I Oslo ønsker jeg meg sykkelstier. En hel haug. Samt naturstier langs fjorden. Det burde være mulig å traske fjorden rundt uten å sjenere Fiffi-pudler og dets eierfamiler.

Regnestykker fra Transportøkonomisk institutt viser at samfunnsnytten av gang- og sykkelstier er 4-5 ganger større en byggekostnadene. Dersom 100.000 flere sykler til jobben, sparer samfunnet tre milliarder kroner i året.


I min gamle hjembygd på 10.000 sjeler trenger man en skikkelig idrettshall. 70 millioner koster en ny (som allerede har blitt fulldekket med treningstid) mot 30 millioner å ruste opp den eksisterende til overleverbar standard. Jeg ønsker å gå for den vesentlig større på 70 mill. Alternativet er at bygda selv innfører eiendomsskatt - man vil ikke ha råd ellers uten å kutte i tjenestetilbudet.

Sånn sett kom den hyttepalass- og cabincruiserreduserende krisa beleilig.

Skoler og sykehjem og sånt sier seg selv. Men hva om vi skulle heve oss over denne grøfta for en gangs skyld. Hvilke inspirerende prosjekter ønsker vi å se realisert? Eller er det bare våre private karnapper, nips og oppsussede bad som klarer å engasjere og glede oss - og andre?

Det internasjonale nettstedet for reiseliv Tripadvisor har plukket ut åtte byer verden over som de mener gjorde seg spesielt bemerket som reisemål i løpet av 2008. Den nye operaen plasserer Oslo på den eksklusive listen over dem som havnet "på turistkartet" i fjor.






Gaza. Fosse: - Det vi opplever her er et folkemord

I dag 11:25, TV2 Nyhetskanalen. På spørsmålet "Hvordan vil du beskrive situasjonen" svarer lege Erik Fosse:

Nå er det full krig. Vi har fått inn 50 pasienter bare i løpet av siste timen. Dette er pasienter som er svært hardt skadet. Kapasiteten på sykehuset vi nå er på er sprengt, det ligger pasienter i korridorene - vi opererer to pasienter på hver operasjonsstue. Jeg sitter nå og venter på å operere en liten gutt som har fått revet over blodårene i det ene benet. Dette er en fullstendig absurd situasjon, dette er ikke noe legitimt politisk virkemiddel i det hele tatt. Det vi opplever her er et folkemord. Jeg synes dette er helt hårreissende og kan ikke forsvares på noen måte. Det finnes ikke noe som heter sivil krig.


Er det mange sivile blant de pasientene dere har fått inn i dag?

Ja, det er kvinner, barn og selvfølgelig menn. Det er mennesker i alle aldre, fra 10 år og oppover. Dette er altså et tett befolket område. Krigshandlinger her vil ramme sivilbefolkningen uansett hvordan man vrir og vender på det. Så jeg vil anta at absolutt flertallet vi får av pasientene er sivile.


Hvilke skader er det i hovedsak disse pasientene har?

Det er skader du forhåpentligvis noen gang slipper å se. Dette er avanserte våpen der folk har fått sprengt bort hele underkroppen, de mangler armer og ben, tarmene ligger ut på magen, brystkassen ligger åpen, svære hodeskader der ansiktet er revet bort. Dette er ikke noe pent syn.


Har situasjonen forverret seg vesentlig etter at israelerne rullet inn i Gaza etter at sabbaten var slutt i går?

Ja, det er en voldsom endring nå i morgentimene. De begynte jo innmarsjen i går ettermiddag etter bombingen av denne moskeen hvor vi fikk inn ganske mange skader. Så har det vært voldsomme krigshandlinger hele natten og da har vi fått inn en jevn strøm av pasienter. Men nå på morgensiden har det braket løs og det kan vel tyde på at de har kommet inn i mye mer tett befolket område nærmere Gaza By. Vi drukner i pasienter akkurat nå.


Logistikk er et stort problem. Frykter du at det ligger mange skadde som ikke blir fraktet eller klarer å ta seg til sykehus?

Ja, jeg frykter ikke det jeg vet at det er sånn. Men jeg vet også at mange av de som kommer til sykehuset de klarer ikke vi....vi har ikke kapasitet til å redde dem. De ligger og dør før vi rekker å se på dem. Dette er en helt forferdelig situasjon. Jeg ønsker ikke at noen andre får oppleve dette her.


De som kan snakke, klarer å snakke, vil snakke - hva forteller de?

Du, vet at når folk er utsatt for denne typen...de klarer ikke å si noen...de forteller ingenting. De er helt apatiske og er...fortvilet. Det er ingen mening å få ut av de pasientene vi...de kjemper for livet.


Hvordan er det med medisinsk utstyr, mat, vann, strøm?

Jeg snakket med helsedepartementet tidligere i dag, da sier de at det ikke er meldt om noen matmangel. Strøm er et kjempeproblem, all strøm i Gaza har vært borte i et døgn. I natt har det ikke vært lys noe sted. Vann tror jeg folk har i øyeblikket.


Det blir nå meldt at israelske soldater har omringet Gaza by,hva frykter du vil skje om det bryter ut regelrette gatekamper i Gaza by?

Dette blir da en enda større humanitær katastrofe enn det allerede er. Det er vanskelig å forestille seg noe som er verre enn det vi opplever her nå. Jeg synes dette er...dette er helt absurd. At det ikke går an å få stanset dette - at hele verden sitter og ser på...ja jeg har ikke ord for dette. Jeg er dypt fortvilet akkurat nå.


Ja, du er lege, Foss, og ikke noen politiker men hva føler du og tenker du når du hører at USA blant annet stoppet en resolusjon i Sikkerhetsrådet i natt og ikke ønsker å legge noe press på Israel for å trekke seg ut?

For meg er dette komplett uforståelig. Det oppleves i alle fall som fryktelig hjerteløst. Man oppfatter krig som et politisk virkemiddel. Jeg hørte forrige intervjuobjekt snakke om en sivil minimalistisk krig - jeg tror vedkommende ikke aner hva moderne krigsvåpen egentlig utretter og hvem som er de ordentlige ofrene her. Dette er altså et lite landområde, palestinere som er født og oppvokst her som aldri har bedt om å bli okkupert. Det har vært en rekke FN-resolusjoner som har fordømt denne okkupasjonen. De har hatt et demokratisk valg og har valgt det partiet de trodde på - uten at jeg tar stilling til det valget - og når de da gjør dette så blir de straffet på denne måten. Og det er sivilbefolkningen som betaler prisen alltid. Dette er et samfunn med en rekke politiske partier. Hamas er ett av dem og i dag er det de som har regjeringsmakten. Jeg forstår ikke man kan bruke sånne virkemidler som man nå gjør fordi man ikke liker resultatene av et demokratisk valg.


Erik Fosse, du er der sammen med kollega Mads Gilbert for organisasjonen Norwac. Hvor lenge har dere tenkt å bli?

Nei, vi vet jo ikke nå hvor lenge vi blir. Vi hadde jo opprinnelig faktisk tenkt å reise tilbake denne helgen, men det er selvfølgelig helt utelukket nå. Vi kan ikke reise herfra før det kommer avløsning for oss. Det er ingen andre helsearbeidere fra Europa her - og det er heller ingen journalister. Vi er jo nå de eneste vitnene fra Europa til det som skjer og vi føler nok begge to at vi kan ikke forlate dette stedet...både medisinsk og som øyenvitner er vi helt nødvendig her og inntil det kommer avløsning for disse funksjonene må vi bli her.



Ja, Israel nekter journalister å dra inn i Gaza. (...) Det er ingen vestlige journalister i Gaza, tror du dette er fordi Israel ikke ønsker seg kameralinser og øyne til det som skjer?

Det må man vel nesten kunne tenke selv. Det er jo pressens oppgave å dokumentere og vise hva som skjer og det at man nå kan holde på i et krigsområde i en uke uten noen profesjonelle vitner og observatører er jo svært betenkelig. Jeg har arbeidet i mange krigsområder i verden i de siste 30 årene og jeg har aldri opplevd et sted som er så kjemisk fritt for vestlige journalister. Det er klart det er palestinske journalister som har avtaler med europeiske selskaper og sender bilder, men det er allikevel ikke det samme som øyenvitner fra andre nasjoner. Og dette synes jeg er veldig betenkelig, og uansett hvilken forklaring Israel har på det så er dette uansett en uholdbar situasjon.


11:35 returnerte Fosse til sitt arbeid. Mens TV2s utsendte team observerte helikoptre flyvende over hans hode - og på vei inn mot Gaza-stripen der Fosse arbeider.

Dagbladet har et mindre utdrag av dette intervjuet.

Fosse og Gilbert jobber på Al-Shifa-sykehuset midt i Gaza by.


Vis større kart