lørdag 21. august 2010

Skole-Norge: - Mye er blitt mye bedre

Åse Ranfelt jobber som lærer på Gran skole i Oslo. 97% av elevene har minoritetsbakgrunn. Her har hun jobbet i 13 år. Morgenbladet intervjuer henne i anledning skolestarten.

Var det bedre eller verre før, Ranfelt?

"Mye er blitt mye bedre. Bevissthet om hva som skaper god læring og veldig mye kursing, gjør at det blir mye mer levende læring blant lærerne."
"Vi har leksehjelp og åpen skole hver eneste ettermiddag. Vi har også frokosttilbud og kantine. Vi har tett kontakt med foreldrene, og i høst starter vi med foreldreskole."

Men 97 prosent minoritetselever, Ranfelt. Dette må da være helt forferdelig og helt umulig å forholde seg til. VG's gladsak fra i vår - "Barna er blitt fargeblinde" - må da være politisk korrekt vås. Er det ikke bare å gi opp? Eller er virkeligheten så god som VGs PK-propaganda skal ha det til?

"På en måte så er den det. Her er det en sånn salig blanding av alt mulig, at vi ikke forholder oss til etnisitet. Det som er viktig i vår hverdag er å greie å skape et miljø hvor vi jobber sammen, lærer ting og har det hyggelig."

Men når trioen skole, Oslo og minoriteter presenteres i mediene så skal det jo være negativt vinklet. At dette er noe et av verdens rikeste og mest oppegående samfunn UMULIG vil kunne være i stand til å takle i det hele tatt. At alt må gå til helvete.

Så, hva med noe negativt - Ranfelt. Hvordan ser dere på negative skriverier i avisene om skole og minoriteter - ja, dere som faktisk jobber med denne problematikken hver dag?

"Slike oppslag er ikke sunt for barna, det er ikke bra for dem å oppfatte at det er så mye negativitet. Vi snakker om det ja, for jeg mener det er viktig å realitetsorientere ungene. Noen av dem lever litt beskyttet her oppe på Furuset, for her er alle så forskjellige. De er nok litt naive med tanke på den motbøren de kommer til å møte ute i samfunnet."

Skolebarna på Gran må altså nyte livet mens de kan. Det norske samfunn er ikke fullt så hyggelig og harmonisk som det dere opplever der oppe på Furuset.

Nok av folk som vil juble skadefro om dere i framtiden skulle trå et steg eller to feil.

Ranfelt sier at unger er unger. Jepp. Og folk er folk.

blog comments powered by Disqus