mandag 13. oktober 2008

Var Spetalens, Frps og Høyres rikinggarantiforslag helt unødvendig?

Det går politikk i dette, på samme måte som det gikk politikk i at man ikke vedtok redningspakken i USA med en gang. Politikk blir prioritert fremfor å se alvoret i situasjonen.


At "det går politikk i noe" er i blårusskretser tydeligvis noe negativt. Denne gang representert med Peter Warren i WarrenWicklund. Alternativet er jo at det IKKE går politikk i noe - og da vil jo det si at det er noen andre enn folket som bestemmer, styrer og ordner.

Og hvem er det mon tro?

Jo, det vet vi alle sammen: rikingene.

For ordens skyld: WarrenWicklund "forvalter i dag ca. 6 milliarder innen hedge-, aksje- og rentefond og strukturerte produkter" og "tilstreber god avkastning med tilregnelig risiko i alle produkter. Våre kunder skal forvente å få meravkastning i forhold til fondets risiko".

Javel.

Er dette da et selskap man skal høre alvorlig på i diskusjoner om maktfordeling mellom folk og pengefolk? Noen mener tydeligvis det - i og med at de får lov til å stå fram som nøytral aktør.

Mangemilliardæren Øystein Stray Spetalen satt på TV onsdag kveld og krevde at det norske folk skulle garantere for ethvert innskudd i norske banker. Og ikke bare for småsparerne - som jo er det våre lover og regler sier skal være fasiten. Jan Tore Sanner kastet seg på torsdag morgen og krevde også at regjeringen skulle gjøre dette - og et par timer senere fikk Siv Jensen somlet seg ut av tåkeheimen og følgte etterhvert opp Sanners utspill (Carl Ivar hadde vel da fått fakset ned instruksene) .

Det de var redde for var at tilliten til norske banker skulle forsvinne, og at rikingene tok penga ut av landet eller la dem under soveputa. Det enkelte andre valgte å muligens vurdere var at en slik garanti ville være en rikingnødhavn der man fikk garantert både avkastning og innskudd i en periode der det var svært langt mellom gode investeringsobjekter.

Et rikingers himmelrike.

Og nå sitter vi her mandag ettermiddag og ser banksjefer juble over hvor solide og likvide norske banker plutselig er blitt UTEN dette tiltaket.

Warren, Buchardt og Spetalen synes det er forferdelig at "det går politikk i det". Og Siv Jensen og Erna Solberg kommer vraltende etter så fort de bare klarer når milliardærbjellesauene har ristet litt på hodet.

Var rikinggarantien helt unødvendig? Hvorfor gikk Høyre og Frp inn for det da?

Rikinger og blå politikere mot folket. Slik det alltid har vært.

Noen som vet om Spetalen har startet sitt hedgefond enda?

Er det viktig?

blog comments powered by Disqus