søndag 25. november 2012

Kokkvold med nok ein bom

Canal Digital og TV2 er sure på kvarandre. Det handlar om pengar. Då striden var på kokepunktet var det nokon som meldte at det hjå Canal Digital låg ein informasjonsplakat over TV2 sin nyhendekanal Nyhetskanalen. Canal Digital forklarte seg slik:
"Vi kan vel ikke forklare det, men jeg kan forsikre om at vi ikke sensurerer TV sendinger. Våre teknikere har brukt hele dagen på å prøve å finne ut hva som kan ha skjedd."
TV2 valde å aldeles ikkje tru på forklaringa. Kommunikasjonsdirektør i TV2 Rune Indrøy:
"Det tror jeg ikke særlig mye på."
Påstand mot påstand, altså. Og det er jo keisamt. Så TV2 ringer Per Edgar Kokkvold for ein kommentar. Kanskje han kan vere tvilande til Canal Digital han også? Men neida. Per Edgar tvilar ikkje på noko - her er det tydeleg kva som har skjedd.
"Nyhetssensur. Det som har skjedd nå er uhørt. At en distributør sensurerer en nyhetskanal, en distributør som til og med er statseid gjennom Telenor. Dette er nesten uvirkelig."
Dette var for tre veker sidan. Sidan då har Veritas granska det som skjedde og for nokre dagar sidan kom konklusjonen: "Canal Digital bedrev ikke sensur.":
"Den «mystiske» plakaten som la seg over TV 2 Nyhetskanalen skyldtes en teknisk feil."

søndag 21. oktober 2012

Trusevaktbikkja

Dagbladets Marie Simonsen har lese gunnlagsmaterialet til 22.juli-kommisjonen og kjem med følgande hjartesukk:
"Det er nesten så man kunne ønske seg en evig kommisjon som kikket dem i kortene."
...for så å innsiktsfullt følge opp med:
"Det har vi på sett og vis. Den heter pressen."
Diverre er tydelegvis pressa for opptekne av plankar i fjæra, tepper, smykker og ikkje minst truser til å avsløre det som er vektig.

Kvifor er det slik?

Nei ikkje spør meg, eg er ikkje journalist.

mandag 1. oktober 2012

Se puppebildene kongehuset hater!

TV2 valgte i juli 2008 å publisere paparazzi-bilder av en skuespiller som vandret rundt på en privat balkong. Den lokkende overskriften var "Se bildene hun hater" og i artikkelen kunne man lese "Under hennes hemmelige kjærlighetsferie (...) ble hun fotografert mens hun spradet rundt toppløs."

Skuespilleren anmeldte fotobyrået som stod bak fotografiene og salget av disse til TV2 og andre, og hun ble i november samme år tilkjent en halv million kroner i erstatning.

Ingen brydde seg om at TV2 videreformidlet søppelet.

Når det tidligere i år ble tatt tilsvarende bilder av Storbritannias kommende konges hustru har den samlede norske presse plutselig satt seg opp på en høy hest som ikke har vært å se i tidligere tilsvarende saker: Her i Norge hever vi oss over denslags! For når skråsikkerhet er påkrevd er ikke Per Edgar Kokkvold langt unna:

"Norsk presse ville aldri trykket disse bildene."

Ja selv Se og Hør lar seg ikke (denne gang) friste til å trykke toppløsbilder. Og det norske folk må nøye seg med mykpornoen i tekstlig form:

"Nye bilder av Kate publisert i Danmark. Denne gangen forfra mens hun skifter bikiniunderdel."

Er det egne regler bare man sørger for å være høyt nok oppe i samfunnsklassene?

Fordi de øvre klasser har større rett på beskyttelse? Eller er det rett og slett at man ikke tør provosere de bemidlede, fordi man vet at det fra denne kant kan komme et erstatningskrav.

Men hvorfor da bable i vei om "menneskerettigheter"?

Hvorfor ikke være litt mer ærlige: vi trykker bilder av folk som sannsynligvis ikke har råd eller anledning til å saksøke oss.

søndag 30. september 2012

Utdanning og religion, i alle fall islam, skal skiljast

Oslo-byråd Torger Ødegaard meislar ut Høgres utdanningspolitikk med følgjande prinsippielle haldning:

Skolen er en kunnskapsinstitusjon og ikke noen religiøs institusjon

Det første han vel å forby er at Oslo-skular skal kunne opprette eit stillerom som elevane på den vidaregåande skulen kan gå til for å be. Stillerom blir forbudt.


Men blir det no eigentleg det? På Oslo Katedralskule har ein nytta skulens bibliotek (!) regelmessig til både stille og høglydte bønner og hr Ødegaard har av ein eller annan grunn valgt å godta dette i årevis. Og han er forsåvidt ikkje åleine: I Volda har ein godteke religiøs aktivitet i skulens rom i godt over hundre år.


I parantes kan det og nemnast at Noregs komande Konge valde å gå på Kristeleg Gymnasium. Ein utdanningsinstitusjon, ja i Oslo, som vel å ha følgjande i sine vedtekter:


Umiddelbart etter første time holdes det en andakt som overføres via skolens høyttaleranlegg. Elevene blir sittende sammen med sin lærer i sitt klasserom under meldingene og den etterfølgende andakten.


Men no er jo Kristeleg Gymnasium så vidt eg forstår det ein kallar ein PRIVATskule og for slike gjeld jo tydelegvis heilt andre reglar - her kan ein blande kunnskap og religion som ein berre måtte ynskje utan at partiet Høgre vel å synse i veg om kva som er bra og ikkje bra.

Det som i alle fall er bra er at om Høgre får privatisert alle skular så slepp vi at høgrefolk blandar seg opp i om skulen skal vere ein utdanningsintsitusjon eller ein religøs insititusjon. Dette overlet dei til folk som openberrt veit betre: organisasjonane og aksjeselskapa som vel å drive skular.

lørdag 2. juni 2012

Om antisemittiske palestinavenner

HL-senteret skriver side opp og side ned om hvorvidt det kan fastslås at palestinavenner er antisemittiske.

Ikke rart er det da at "Med Israel for fred" (MIFF) er i stand til å få med seg dette implisitte budskapet og forfatter artikkelen "Mest antisemittisme blant personer med sterkest engasjement for palestinerne".

I rapporten intervjuet man 1532 nordmenn.
35 av disse sier at de utelukkende holder med palestinerne i konflikten med Israel.
5 av disse personene scorer høyest (3) på antisemittsmeindeksen.

MIFF mener dette gir dem belegg til å komme med sin konklusjon:

"Halvparten av dem som støtter radikale, palestinskvennlige standpunkter, har antisemittiske, til dels sterkt antisemittiske holdninger."

Første leserkommentar til artikkelen konkluderer tilsvarende:

"Det er jo greit at vi gjennom denne rapporten faktisk får vite at halvparten av de som støtter radikale og palestinavennlige standpunkter har antisemittiske holdninger."

Med forskning blir folket opplyst.


Det rapporten, MIFF og media interesserer seg mindre for er den lille setningen på side 32:

"De som i størst grad støtter Israel i Midtøstenkonflikten har et særlig positivt syn på kontakt med amerikanere og jøder, men et tilsvarende negativt syn på kontakt med somaliere og muslimer."

Denne opplysningen detaljeres ikke i rapporten, mens koblingen palestinavenn/antisemittisme gås gjennom over 8 sider (s65 - s73).

Avisen Morgenbladet har byttet redaktør og følger opp HL-senteret og MIFF sin vinkling på saken i lederen "Jødeappelsiner?":

"Det må være mulig å kritisere staten Israels politikk uten å bli beskyldt for antisemittisme. Men det er mer komplisert enn vi tror. Jakten på jødeappelsiner i norske butikker er kanskje en legitim politisk aksjonsform, men den kan ramme alle jøder, særlig de sårbare minoritetene utenfor Israel."

Morgenbladet slår altså fast at det ikke er en boikott av Israel palestinavenner og Israelkritikere gjennomfører men en boikott av jøder. Og man advarer mot at en boikott i det hele tatt bør gjennomføres fordi det vil kunne påføre jøder utenfor Israel problemer.

Jeg har problemer med å forstå at dette virkelig kan være Morgenbladets holdning.

En holdning idag.no verdig.

Og nei, det er ikke noe kompliment.



Olav Torvund: Når blir man klassifisert som antisemitt?

Ola Nordmann 2012: Heller jøder enn polakker og pinsevenner!

HL-senteret har undersøkt 1522 nordmenn om deres holdninger til jøder og andre minoriteter.

Resultatene er lagt fram i en rapport som ble offentliggjort tidligere denne uka.

Konklusjonen er at nordmenn er i Europatoppen hva angår positiv holdning til jøder, men dessverre så er en slik topplassering ikke noe å skryte av: vår holdning er skammelig dårlig noe som Konrad (og alle mulige medier) oppsummerer på ypperlig vis.

Dog.

På de få sidene som rapporten tar for seg andre minoriteter kommer det fram at jødene er blant de vi liker best av "De Andre". Faktisk klokker jødene inn på en tredjeplass - kun amerikanere og katolikker er bedre likt enn Jo Benkow og co:




Pinlig høye 9 prosent av det norske folk ville altså mislikt å få en jøde i vennekretsen, mens Moa og andre muslimer sliter enda mer: 23 prosent av det norske folk ville mislikt å måtte forholde seg til ham i hverdagen.

Verst er dog stoda for somaliere og romfolk: henholdsvis 32 og 38 prosent av gjengse nordmenn ville blitt fylt med litt eller mye vemmelse over å måtte omgås slike.

Rapporten viser tydelig at antisemittisme henger sammen med "innvandrerskepsis" generelt. I følge rapportens side 52 er det kun 0,7 prosent av de intervjuede - 10 stykk - som misliker utelukkende jøder.

lørdag 24. mars 2012

Altinn-skand....BIG-IP-skandalen

Altinn tok tidligere i uken i mot titusenvis av skattebevisste borgere før løsningen bukket under for trafikken litt ut på ettermiddagen. Når løsningen kom opp igjen kl 18:17 gjorde en feil i BIG-IP, flaggskip-produktet til det amerikanske milliardselskapet F5, at alle som logget seg inn fikk opp en lagret versjon av åpningssiden til Kenneth fra Oslo. Slik ble det stående de neste 17 minuttene, før Altinn ble gjort kjent med problemet og stengte løsningen.

Altinn er utviklet av Accenture og driftet av Basefarm. Basefarm har valgt BIG-IP som lastbalanseringsprodukt. F5 klarte etter et par dager å gjenskape feilen i sitt eget miljø men påstår at ingen andre kunder har opplevd problemet.

Dem om det.

Bransjeorganisasjonen "IKT-Norge" mener årsaken til feilen er "manglende bestillerkompetanse" i offentlig sektor.

Jobber "IKT-Norge" med IT?

Om Toytoas motorer under gitte forhold viser seg å eksplodere - handler det da om "manglende bestillerkompetanse" hos de som har kjøpt Toyota?

I IT-bransjen står man på skuldrene til hverandre. Har et operativsystem et sikkerhetshull har alle som velger å installere sine applikasjoner på operativsystemet et sikkerhetshull. Å, som IKT-Norge, lempe ansvaret for håpløse IT-produkter over på de som kjøper IT-produkter er en skam.

Altinn forstår, i motsetning til IKT-Norge, hvordan IT fungerer. Altinn ønsker derfor ikke å henge ut BIG-IP og F5 fordi de forstår at alle it-produkter har og vil ha feil. Det det handler om er å raskt kunne fikse ting når feil oppstår - solid og god support. BIG-IP og F5 var på bane og ball umiddelbart og bidro med sitt til å avklare hvor feilen lå, og dermed til at Altinn raskt kunne åpne igjen.

Man kan ha så god "bestillerkompetanse" man bare vil. Feil skjer og vil fortsette å skje.

Det IKT-Norge bør si noe om er om IT-bransjen erkjenner erstatningsansvar når IT-produktene man produserer og selger medfører store tap for de som har handlet produktet.

Eller er eksploderende bilmotorer alltid mer alvorlig enn datasystemer.