onsdag 6. august 2008

- Velferden gjør oss usolidariske og kravstore


raven
Originally uploaded by David AbbetDet er ikke hver dag man får presentert et politisk innlegg med mening, substans, verdi og ærlighet - men i sommer har morgenfugler hver dag kunnet glede seg over fem minutter med ekte politikk - og endog av og til ideologi - som har vært tilsynelatende bortimot kjemisk fritt for tanke på velgere, taktikkeri, strategi og meningsmålinger.

Flere av deltagerne har vært på tynn is - spesielt var utdanningsminister Solhjell på en parkeringsplass på Sørlandet lite minneverdig. Det ble i overkant lite forberedt, for å si det mildt.

Av en eller annen grunn virket det dog å kun være folk på den tradisjonelle venstresida som løftet seg for tanker og ideer, før plutselig i dag tidlig da man endelig klarte å huke tak i en på motsatt kant. Om Christian Tybring-Gjedde i likhet med meg har brukt noen ferierende morgenminutter på NRK P2 så har han garantert måttet ha notert seg den klare venstresideslagsida som disse innslagene har hatt. Kanskje Tybring-Gjedde disse dagene ved frokostbordet har tenkt i sitt stille sinn - har vi ikke visjoner og ideologi bak vår politiske virksomhet vi også? Ønsker ikke vi å oppnå noe? Endre noe - til det bedre? Det handler da ikke utelukkende om å fri til alle på en så snedig måte at vi sikrer partiet størst mulig oppslutning? Det er jo ikke oppslutningen det er det som det handler om, er det det da?

Så dagens sending, med Tybring-Gjedde, ble den mest interessante av dem alle. Selve innslaget var helt ukontroversielt - helt tradisjonell høyrepolitikk slik høyrepolitikere alltid har formulert den.

Det nye var at det kom fra en Frp-politiker.

For denslags politikk har man ikke snakket om siden braknederlaget på begynnelsen av 90-tallet. Da nyliberalistene, med Hagens fulle og helhjertede støtte naturligvis, presenterte nasjonen for en politikk folket viste seg å aldeles ikke ville ha.

Men man har naturligvis stått for dette i alle disse årene etterpå også - man har bare ikke snakket høyt om det.

Så takk skal du ha Christian Tybring-Gjedde for et glimrende innlegg spekket med politikk og ideologi og helt fritt for taktikkeri og spill.

Det er akkurat slik politisk debatt skal være.

Noen høydepunkter fra Frp-stortingsrepresentanten med daglig tilhold i Finanskomiteen:

Når man har klokkertro på at det offentlige vil ta seg av hver enkelt av oss, blir solidariteten mellom menneskene mindre viktig


Jeg tror ikke Norge reddes av å innføre enda en ny velferdsordning. Vi må lære folk fra de er unge at de må ha karakterer, disiplin i skolen, man må stå til ansvar for det man gjør. Du kan ikke forvente at en stadig esende velferdsstat skal ta vare på deg og dine


Hva er det som har skjedd med samfunnet etter at vi bygget opp denne enorme velferdsstaten? Vi har definert stadig flere mennesker som svake. I andre land hvor man ikke har en velferdsstat, har man ikke behov for å definere grupper som svakeMen forteller kanskje stortingsrepresentant Tybring-Gjedde en fortelling som er sin egen, men ikke partiets? Om vi skal se på historien, så følger han jo bare opp tradisjonen til Carl Ivar Hagen:

Jeg mener at vi på lang sikt ønsker å privatisere også helseforsikring og alderspensjon. Vi ville også fjerne dem fra statens kontroll. Det er en viktig sak. Vi ville også fjerne mange av de sosiale rettighetene vi har i dag


...og i og med at Tybring-Gjedde et halvt døgn senere gikk minst like langt i sine utbroderinger i en debatt på Dagsnytt18 så er dette å regne som partiets politikk. For verken han selv eller partiledelsen gjør noen forsøk på å distansere seg fra budskapet.

Det noen av oss kanskje trodde var tankegods man hadde plassert innerst på mørkeloftet etter braknederlaget i 1993, det viser seg altså å være svært så levende og vitalt den dag i dag.

Men man snakker bare ikke om det.

Inntil i dag, da.

Tybring-Gjedde kom ikke med mange eksempler, det var vel bare to, og i farten husker jeg bare det ene: fellesskapet bør ikke involvere seg i studentbarnehager. Med andre ord: studenter som av en eller annen grunn har eller får barn må klare seg vesentlig mer selv.

Helt ordinær, tradisjonell og - må jeg si - velartikulert høyrepolitikk. For mannen er jo aldeles ikke en av bygdetullingene som Hagen i sin tid var så skeptisk til - nei, Tybring-Gjedde har solid og god utdanning fra både USA og Italia samt lang fartstid og bratt stigende karriere i Forsvarsdepartementet som ballast.

Og det har i dag vært svært befriende å høre oppegående folkevalgte på høyresida faktisk diskutere politikk etter alt for mange år med en kulturkamptaktikk som man får håpe nådde sitt lavpunkt med Bush d.y sin utrolig nok åtte-årige presidentperiode.

Så takk skal du ha for innsatsen, Tybring-Gjedde. Og ikke hold tilbake i framtida heller. Kjemp for dine meninger. Det er jo det vi som borgere i demokratiet betaler deg for.

PS. Hele Politsk Kvarter inkludert de fem minuttene med ekte Frp-politikk antar jeg legges ut på NRK's nettsider innen en dag eller to.
blog comments powered by Disqus