søndag 29. mai 2011

Journalistisk journalistbeskyttelse

Om man siktes for noe er det en fordel om man er journalist. For da får man ikke navnet sitt i avisa.

I flere uker har norske aviser sikret seg klikk, markedsandeler og annonsekroner gjennom å bidra å ødelegge livene til folk som er siktet for noe alvorlig, har gjort noe umoralsk (eller noe) eller er mistenkt for noe som muligens var alvorlig for hundre år siden.

Og den mediale skravla går om de siktede:


Dette føyer seg inn i en tradisjon som pressens personifiserte etiske råd Per Edgar Kokkvold satte sitt godkjentstempel på da Wikileaks-frontmann Julian Assange ble påstått å ha gjort noe i fjor høst. Kokkvold den gang:

"Det kan ikke være slik når det foreligger en arrestasjonsordre i forbindelse med voldtektsanklager at pressen og mediene skal la være å skrive dette."

Så ble tidligere denne uken "en kjent TV-personlighet" siktet for voldtekt av en ung mediestudine og man skulle tro at navn skulle kunne bli trykket også her. Spesielt i og med at nasjonen var midt inne i en voldtektsdebatt som muligens kunne hatt godt av å komme ut av "alle voldtekter begås sånn cirka av innvandrere"-sporet.

Men neida, lukene skalkes.
I så stor grad skalkes faktisk lukene at da en av de mindre mindre IT-skarpe knivene i journalistskuffen ved en feil outet navnet på journalisten en sen Twitter-kveld så endte det opp med VG.no-førstesideoppslag og oppstemt baluba fra sågar Kokkvold og Dagblad-kommentator Marie Simonsen.

Noe så rått som å navngi en som bare er siktet for noe det kunne de virkelig ikke tenke seg. Kokkvold igjen:

"Som sagt, jeg tror ikke det er mulig å hindre at navnet kommer ut når det først er publisert, men det betyr ikke at VG og Dagbladet eller andre medier, bør oppgi navnet når de omtaler saken."

Men verre skal det bli.

To dager etter at VG har øset seg opp over forferdeligheten i at noen kunne tillate seg å videreformidle navnet på noen som bare er siktet for noe så har VG.no en toppsak der man videreformidler navnet på en som bare er siktet for noe.Synd for denne kjendisen at han ikke er kollega av Kokkvold, Simonsen og co.

Hvor vanskelig er det egentlig å være klare på at å navngi folk som bare er siktet det gjør man bare ikke?
- Snøvlende Versto kunne knapt stå på bena

Aftenposten, oktober 2010: Fotballspiller Dulee Johnson mistenkt for voldtekt.
Aftenposten, november 2010: Fotballspiller Dulee Johnson tiltalt for voldtekt.
Aftenposten, desember 2010: Fotballspiller Dulee Johnson frikjent for voldtekt.

blog comments powered by Disqus