fredag 23. april 2010

Bokanmelderi på vitenskapsjournalistisk vis

Klassekampen har av en eller annen grunn valgt å overlate anmelderjobben av Harald Eia og Ole-Martin Ihle sin "Hjernevask"-bok til en person som fra første program uttrykte støtte til Eia/Ihle sitt prosjekt.

Klassekampens (eneste?) vitenskapsjournalist Bjørn Vassnes i en Facebook-kommentar til serieskaper Ole Martin Ihle etter seriens første program 4.mars:

"Dersom Anne Campbells bok er vanskelig å få tak i, er Susan Pinkers "The Sexual Paradox" et godt (og nyere) alternativ. Knall bok, som tar fullstendig luven av Lorentzen & co. (Ja, hun er Stevens søster) Hadde trodd dere (Ole-Martin og Harald) skulle bruke henne i det første programmet, men kanskje dere sparer henne til et senere?"

Og Vassnes følger opp 6.mars:

"Du skriver, Ole-Martin, om hvordan Lorentzen står på sitt og ikke virker som noen pyse. Dyreatferdsforskere ville vel si at han oppfører seg som en typsik alfa-hann i en situasjon der flokken eller haremet er truet. Kjønnsforskningens superbavian. Morsomt at nettopp han viser en slik "dyrisk" oppførsel. (Dette får han tåle etter sin egen "analyse" av Harald)"


Og hvordan vurderer så Klassekampens Bjørn Vassnes boka til Eia og Ihle?

Jo, den anbefales på det sterkeste i anmeldelsen som stod på trykk 22.april:

"Serien pluss bok er det viktigste innen norsk journalistikk på lang tid."

Arne Scheie heier på Norge når Norge spiller landskamp i fotball.

En alternativ bokanmeldelse, som Ole-Marthin Ihle selv har tvitret en anbefaling av, er den skrevet av en annen aktiv aktør på Hjernevask sin Facebook-gruppe, Kyrre Wathne. Ikke overraskende er også denne bokanmeldelsen overstrømmende positiv.

En noe mer alternativ anmeldelse - som Ole-Martin Ihle kanskje ikke har anbefalt like varmt - står i dagens Morgenbladet. Trond Berg Eriksen sin oppsummering:

"Dessverre mister forfatterne etter hvert kontrollen både over vitsene sine og over skillet mellom normer og kjensgjerninger. Boken ender på trynet med et par tirader om biologi og menneskeverd som min naturlige sjenanse forbyr meg å referere. Det som begynte som artig flyplasslesning, ender i løse luften, i fritt fall. Styr heller unna."

blog comments powered by Disqus