søndag 9. mai 2010

Rikingene rømmer....planeten jorden?

I Hellas har man levd over evne og i disse dager reddes landet av hjelp og tiltak utenfra. Betingelsene for hjelpen er at landet kutter i sine utgifter - herunder offentlige pensjoner og lønninger, heving av pensjonalder og svekking av trygder og helsestell - og øker sine inntekter: økning i skatter og avgifter.

Dog er det ikke alle som ønsker å være med på spleiselaget for å redde egen nasjon:

"I de mest velbeslåtte bydelene i Athen har nesten alle husstander minst ett svømmebasseng. Her bor også familiene som bader i penger. Bare til nå i år har over ti milliarder euro blitt overført fra det kriserammede landet til tryggere økonomier. De største summene har funnet veien til Sveits, Kypros og Storbritannia, skriver det sveitsiske magasinet Bilanz."

"Grunnen er ikke bare den sviktende tiltroen til det greske bankvesenet: Milliardærene frykter også høyere skatter når politikerne nå snur alle steiner for å finne penger til å dekke inn de enorme underskuddene."


I Norge har vi merket null og niks av ustabiliteten og svakhetene i det rådende økonomiske system, men dette forhindrer ikke at vi har våre egne skatte- og avgiftsflyktninger. Mens det norske folks representanter var opptatt med å redde den norske finansbransje og næringsliv med redningsaksjoner i hundremilliardersklassen var Stein Erik Hagen mest opptatt av å omtale Norge som det nye Sovjetunionen.

Stein Erik Hagen pakket ned midlene sine og rømte til utlandet. Så får vi håpe for hans del at det ikke var Hellas han rømte til.

Det ligger an til å bli mye flytting for verdens rikinger også framover. Harvard-professor Niall Ferguson spår økonomisk ragnarok innen to uker.

"Situasjonen er svært alvorlig. Dette handler ikke bare om Hellas. Hadde det handlet om Hellas, hadde det vært et problem en kunne løst. Det er tre eller fire andre europeiske land med store finansielle problemer. Portugal og Spania, men også Italia og Belgia, har stor gjeld. Hvis det blir en forverring i Hellas, vil dette spre seg voldsomt."

Så her gjelder det for rikingene å stå med kofferten ferdig pakket!

blog comments powered by Disqus