torsdag 20. mai 2010

Spetalen med ubevisst selvkritikk

Superduperinvestor, levemann og finansgodgutt Øystein Stray Spetalen, som aldeles ikke gikk amok på et nå heldigvis nedlagt utested i Hegdehaugsveien for et par år siden, gir de som har lånt ut penger til greske latsabber det glatte lag i Trygve Hegnar-organet Finansavisen i dag:

"La stakkarene gå konkurs! Det er det beste. De bankene og investorene som har tatt risikoen må ta tapene, de kan ikke rope på skattebetalerne hver gang de trenger penger."


For 18 måneder siden var det den samme Spetalen, bekymret som han var for manglende frihavn for sin milliardformue, som ytret krav om at det norske folk / den norske stat skulle garantere for ethvert innskudd - uansett beløpsstørrelse - i norske banker.

"Folk er livredde for pengene sine. Kommer det ikke en slik garanti, kan det resultere i systemkrise og total panikk i det norske finansmarkedet."


Som 2010-Spetalen ville ha sagt til 2008-Spetalen: la stakkaren gå konkurs!

En annen finansgodgutt, Peter Warren, har tidligere ytret at Spetalen aldri kritiseres rett og slett fordi ingen tør:

"Men det som er morsomt med debatten, er at det er Øystein Stray Spetalen som startet den. Hadde det vært en hvilken som helst annen person, ville de fleste kastet seg på det og angrepet vedkommende. Men fordi det er Spetalen – som legger igjen så mye kurtasje i markedet – holder alle kjeft."

Norsk presses bestefar Per Edgar Kokkvold var for opptatt med å si noe om hijabs og muslimer til å kunne komme med en kommentar på hvor sunt det egentlig er at man her i Vesten ikke tør å i rikt nok monn kritisere folk med store mengder makt, penger og innflytelse.

Tegner man karikatur av Spetalen ender man opp med minst bot i hundretusenklassen.

Men litt ros til Spetalen på tampen: helt enig i at det ikke er greske arbeidsfolk, pensjonister og uføretrygdede som bør straffes først fordi noen utlendinger har vært slepphendte med sine pengeplasseringer og utlån.

Det skulle tatt seg ut om Obama måtte sette opp skattene og senke trygdene for å betale folket i Hattfjelldal.

blog comments powered by Disqus