onsdag 2. juni 2010

Valgundersøkelsen: Frp mister grepet

TV2 melder at 20% av de som stemte Fremskrittspartiet ved valget i fjor høst nå ville ha stemt Høyre.

Men nedturen for Siv Jensen og hennes parti startet allerede i fjor. Myten om Frp'ernes lojalitet ved valg modifiseres av SSBs store valgundersøkelse.

"Tidligere FrP-velgeres lojalitet er dessuten betydelig lavere enn det valgdagsmålingene viste."

Valgundersøkelsen kommer også med mer myteknusing:

"KrFs tap til FrP er klart mindre enn det valgdagsmålingene viste"

Samtidig blir det gjort klart at Fremskrittspartiet mister taket på ungdommen: mens 30% av førstegangsvelgerne stemte Frp i 2005 var det bare 23% som stemte Frp i 2009. Arbeiderpartiet viser helt motsatt trend - bare 11% oppslutning blant førstegangsvelgerne i 2001 mot 33% oppslutning i 2009.

Kodeknekking, anyone?

At partiet får en stadig eldre tilhengerskare er også utrivelig lesning for partieierne - faktisk er det nå bare Kristelig Folkeparti som har en eldre velgermasse enn Fremskrittspartiet. Og det bare såvidt! Gjennomsnittsalderen på Frp-velgere hoppet 4,0 år fra 2005 til 2009 og partiet er nå bare 0,1 år bak KrFs snittalder 49,5.

Men hva med kvinnene? Fremskrittspartiet satset voldsomt på kvinner i fjorårets valgkamp - ja hele partiets landsmøte handlet jo stort sett bare om kvinner og hvorfor disse burde stemme på Frp.

Men hva ble resultatet?

Jo - storsatsningen på kvinner ble en fiasko, gitt: 50% av norske kvinner stemte i 2009 på enten Rødt, SV eller Arbeiderpartiet. Bare 33% stemte Høyre eller Frp.

Og bakgrunnsmaterialet viser at det blant yngre kvinner er en kraftig nedgang i Fremskrittspartiets velgerappell:

"Ved forrige valg så det ut til at FrP hadde fått et gjennombrudd blant yngre kvinner idet 25 prosent av kvinner i alderen 18-29 da stemte på partiet. I 2009 er imidlertid denne andelen halvert til 12 prosent."

Ikke rart, da, at Siv og co i årets landsmøte byttet ut rosa gardiner og blomsteroppsatser med bompengeprat, indre strid og medierådgiver, eldregeneral, mann og motivasjonsekspert Carl I. Hagen med powerpointpresentasjonen "Vi sutrer for lite!".

blog comments powered by Disqus