mandag 5. juli 2010

Fornebu - der spøkelser bor

På kremtomta i indre Oslofjord lå der tidligere en flyplass.

Så ble den i 1998 lagt ned.

Og da skulle man tro det var mulig å slippe folk flest til - i alle fall på halvøyas indre landområder (i og med at millionærer og milliardærer jo besitter kysttomtene).

Man begynte så bra med parkbygging.For eksempel den delen av Fornebu som man kaller Storøya:

"Storøya er det største grøntarealet på Fornebu. Der er det plantet ca. 100 000 trær og busker. Med så mange mottak av planter og trær på kort tid har logistikken vært en stor utfordring. Plantene ble dyrket fra frø på et gartneri og så plantet på Storøya. På Storøya skal biologisk mangfold bevares og fuglereservatet beskyttes i tråd med miljømålene."


Eller den delen som kalles Koksa:

"Koksaparken er på hele 56 mål ned mot Koksabukta. Det er den første parken på Fornebu som ble åpnet for allmennheten sommeren 2006. Området er opparbeidet med mindre koller for variasjon i landskapsbildet. Plantevalget er mangfoldig og består bl.a av villroser, syrinbusker, furu, bjørk, kirsebær og eik. Området har fått sin egen "sommerfugldam" som betegner dammens form."Ok. Grønne områder er etablert av Statsbygg. Våtmarksområder opprettholdt. Fugleliv tatt vare på. Rekreasjonsområder som intet annet sted i eller i nærheten av Oslo er satt i stand og vedlikeholdes.

Flott!

Men ikke nok med det.

Sykkelveier! Sykkelveier så brede og flotte at halvøyas bemidlede urbefolkning jubler. For sykkel må man ha skal man kunne klare å manøvrere seg gjennom hele dette enorme anlegget med parker, skulpturer, vannspeil og idrettsanlegg:

"I vinter skrev jeg her på bloggen om hvor flott det er å ha svømmehall som nabo når det er vinter og kaldt. Men det er nå om sommeren dette området virkelig er attraktivt.""Turen videre går fra Storøya Grendesenter og gjennom den nye Nansenparken, opp langs det nye vanndraget som renner fra nord til sør gjennom parken. Her er det lekeplasser, badminton- og sandvolleyballbaner på alle kanter. Man sykler over Festplasssen og videre langs bekken til flytårnet på gamle Fornebu. Her ligger Cafe og Galleri Odonata, der man på hverdager kan spise lunsj, eller man kan ta med familien til middag på søndager. Her er det dessverre stengt i ferien, men Odonata åpner igen søndag 9. august."

Og som om ikke sykkelveier, parkanlegg, svømmehall, volleyballbaner, badmintonbaner og utendørs bordtennisbord skulle være nok så er det også mulighet til å spasere innom det 535-millioners "grendesenteret" som foreløpig står ferdig.

Ja, du leste rett. 535 millioner.

Så stedet har alt.

Bortsett fra folk.

For der bor jo ingen der ute.

Om grendesenteret til en halv milliard:

"Vi har ikke brukere til senteret når det står ferdig."

Ok. Her behøves mer detaljer.

"Salgsstopp, byggestopp og feil på leilighetene har preget utbyggingen av Fornebu den siste tiden. Holtekilen og Storøya er blant leilighetsprosjektene som er stoppet (se grafikk nederst i saken). 15.000 innbyggere var opprinnelig ventet til Fornebu i løpet av de neste årene. Nå opererer kommunen med 6000 innbyggere i løpet av 2012/2013."

Ja faktisk er det forventet så liten beboer og boligvekst at man frykter at de overdådige anleggene vil forfalle. Fordi ingen bruker dem.

Og dette er, altså, 15 minutts kjøring fra Aker Brygge og Oslo sentrum. Landets hovedstad.

Bærum-ordfører Odd Reinsfelt:
"Hvis dette trekker ut over mange år, vil det kunne fremstå som om det ubebygde Fornebu får et forfall over seg."

Ikke mange kilometrene lenger øst jubler befolkningen der over at 20 års kamp for to gangbroer endelig har ført til resultater.

Høyrefolk ivrer jo for kommunesammenslåing. Hva med å slå sammen Oslo og Bærum? Bærum har åpenbart alt for mye penger og alt for mye plass. Og Oslo har åpenbart alt for lite penger og alt for lite plass.

Løsningen virker innlysende.Dog skal rett være rett: man har bestemt at det ikke blir bygd flere 535-millioners "grendesenter" før det faktisk er behov for dem.

"Fornebutårnet grendesenter, Oksenøya grendesenter og Holtekilen grendesenter er alle utsatt på ubestemt tid."


500 beboere er nå flyttet inn på Fornebuområdet. 20.000 beboere er det som etter planene en eller annen dag vil komme til å bo her.

Hvorfor så få?

Nei, si det.

blog comments powered by Disqus