lørdag 12. desember 2009

Obama, Valle, Willoch, Nobelpris, Hamas og substans

I følge Nobelpris-historiker Øivind Stenersen i Klassekampen i dag så var Kåre Willoch en av de som benyttet det som er forbeholdt svært få - et møte med verdens mektigste person - til å snakke substans.

"Det er viktig å følge opp prisfesten med en kritisk holdning til hva Obama faktisk gjør, slik Kåre Willoch gjorde da han benyttet nobelbanketten til å fortelle Obama at man må snakke med Hamas dersom man skal komme noen vei i Midtøsten."


Obamas svar var, i følge Willoch til NRK, "tilbakeholdent".

Lurer på hvor mange andre som benyttet anledningen til å påpeke det, vel, underlige i at en vinner av Nobels fredspris taler om at mot "ondskap" duger kun bomber.

Gandhi hadde det totalt motsatte syn og fikk aldri prisen. USA's president, derimot, ikke bare får prisen men hans tale om nødvendigheten for vold og drap skaper begeistring og jubel.

Merkelig at Tyskland og Europa ble levelig etter 1945 selv uten å bombe i hel alle tyskere, fascister og nazister (samt de som måtte være så uheldig å befinne seg i nærheten av disse).

Og om det var veldig mange som, som Willoch, benyttet anledningen til å snakke substans - hvorfor skriver ikke mediene om dem.

Komitemedlem Ågot Valle (SV) sine ytringer får spalteplass:

Kåre Willochs kritikk og undring face-to-face med verdens mektigste person, derimot, har jeg ikke sett et eneste ord om.

Før i mikroavisen Klassekampen i dag.

Rådgiver Helge Lurås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi):
"Min umiddelbare reaksjon er at det er verdt å merke seg at Nobelkomiteen har gitt den amerikanske presidenten en plattform for å begrunne og forsvare USAs sterke militære avtrykk i verden."


Cindy Sheehan som mistet sin 24 år gamle sønn Casey i Irak-krigen i 2004:
Jeg var veldig skuffet over talen. Han bruker fredsprisen til å legitimere krigen i Afghanistan. Med Nobelprisen til Obama er begrepet krig blitt omdefinert til et fredsprosjekt.


Johan Galtung: "Nobels krigspris - en skam":
"Alfred Nobel: dine kriterier for prisen, "the most or best work for fraternity between the nations and the abolition or reduction of standing armies and the formation and spreading of peace conferences", er like gyldige i dag som da du knyttet dem til prisen. Men Å gi utdelingen til et usikkert, famlende land bundet til en eller annen stormakt nær eller fjern, var ikke så klokt."

"Den hypotetiske fredspresident Obama kunne ha trukket tropper ut av både Irak og Afghanistan, reist til Saudi-Arabias hovedstad Riyadh for en dybdedialog med de to sider i kongehuset, samt startet en åpen dialog mellom USA og islam."

Michelle Obama snublet i kjolen.
Mer enn 1000 sivile afghanere drept i år
Konrads Tankesmie: Rettferdig krig?
Raag Raaum: Gandhi, King og Obama

blog comments powered by Disqus