mandag 14. februar 2011

Professorpolitiker Ola H. Grytten

NHH-professor Ola H. Grytten kritiserte regjeringen under finanskrisen for å gjøre alt for lite. I følge professoren så "forstår ikke regjeringen krisen":

"Denne krisen blir svært dyp uten pakker. Og pakkene må komme så tidlig som mulig. Regjeringen vår vil imidlertid helst ligge i etterkant."

Pakker og investeringer var dog ikke nok - også skattelettelser var nødvendig for å sikre investeringer. Noe høyresiden kastet seg på - her ved Siv Jensen:

"Økonomieksperter som redaktør Tom Staavi i Dine Penger, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities og professor og kriseekspert Ola Grytten ved NHH har tidligere tatt til ordre for nettopp raske og store skattelettelser."

Dette var i slutten av november 2008.

Budskapet ble gjentatt i VG i januar 2009:

"Der er lite støtte direkte til folk i denne krisepakken."

Fire måneder senere var det enighet om at krisen var blitt ypperlig håndtert selv helt uten gryttenske "raske og store skattelettelser" eller spetalnske milliardærgarantistordninger. Dette stopper ikke Grytten - nå kommer ny kritikk av regjeringen.

Denne gang dog fra motsatt kant - det ble stimulert alt for mye:

"Det har kommet så mange redningspakker at ingen vet lenger hvor mye som har blitt sprøytet inn i økonomien og hvor det er sprøytet inn. Det var en ekspansiv pengepolitikk, lave renter og dermed billig kreditt som skapte den krisen vi nå er midt inne i. Nå svarer verdens myndigheter på dagens krise med å gjøre akkurat det samme."


Men økonomiprofessor Ola H. Grytten uttaler seg ikke bare til næringslivsmagasiner. Nei, Grytten tar ofte telefonen.

Økonomiprofessor Ola H. Grytten til Med Israel For Fred (MIFF) om Israel og folkeretten:

"Både jødene og palestinerne har folkerettslig grunnlag for hver sin stat i Midtøsten. Likevel kan vi ofte høre at Israel ble etablert på "palestinernes land", og at landområder ble stjålet. Med dette sier man at Israel egentlig er et brudd på folkretten, men det er det ikke (samme hvor mange ganger Kåre Willoch gjentar seg selv)."


Økonomiprofessor Ola H. Grytten til Dagen-Magazinet om boikott av Israel:

"Vi importerer blant annet mye teknologi fra Israel, og i de aller fleste datamaskiner er det komponenter fra Israel. Derfor er det umulig å boikotte israelske varer."

Grytten er også flittig brukt av høyresmia Civita, og er i disse dager ute med et nytt budskap:

"Jeg tror SV har sett sitt snitt til å utvide statlig sektor, og har brukt finanskrisen som påskudd for å gjøre det. (...) Offentlig sektor er svært vanskelig å trappe ned igjen. Ved å bygge opp byråkratiet på denne måten vil det bli veldig vanskelig å trappe ned statens pengebruk fremover. Jeg frykter at handlingsregelen er død."

Av andre highlights kan nevnes at det var Gjedrem som styrte landet under finanskrisa - ikke regjeringen.

blog comments powered by Disqus