onsdag 4. mars 2009

Hijab 2. Takk, Magnus Takvam. Nok Spill- og Ball nå.

VG gjør visstnok et forsøk på å blåse liv i hijabdebatten igjen med et-eller-annet om et hemmelig dokument og sikkert ispedd noen grovkornede arkivbilder av en alvorlig Jens Stoltenberg.

Magnus Takvam brukte fem minutter i dagens Politisk Kvarter på å forklare hvordan VG hadde kronglet seg gjennom en labyrint av "hvis og om og dersom" og kommet fram til konklusjoner det aldeles ikke var dekning for. Takk for at du orket, Magnus. Når du passerte minutt nummer fem så ble det litt ufrivillig komisk det hele - men slik er det jo i et land der spill- og ball om tull får prioritet foran rasende børser, krisa i Kongo (har man glemt Kongo igjen nå?), klimakrise og stigende arbeidsledighet.

At Føreren av Stortingets Spill- og Ballkomite - Carl Ivar Hagen - koker suppe på denne spikeren er like lite overraskende som at VG gjør det.

Det som er positivt er at resten av pressen muligens ikke har tenkt å løpe i flokk denne gang men faktisk tar innover seg at opposisjonen, blant annet representert ved nevnte Fører, ikke er en nøytral instans for vurdering av disse saker.

Og kanskje fortjener et og annet kritisk spørsmål den også.

I likhet med VGs dekning.

Hvordan kan for eksempel Stortingets visepresident Carl Ivar Hagen få lov til å uttale dette i kraft av å være medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite:

Stoltenberg bør offentliggjøre regjeringsnotatet og regjeringsprotokollen for å vise hva som er de faktiske forhold


...når denne rollen aldeles ikke gir anledning til å kreve eller henstille om noe slik?

Ikke engang Riksrevisjonen eller Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kan i sine granskninger kreve å få se slike dokumenter, og regjeringsnotater (også kjent som R-notater) eller protokoller kan ikke kreves framlagt i en rettssak.


Spill- og Ballkomiteen bør lære seg reglene de visstnok er satt til å følge opp.
Og VG bør ta et kurs i såvel kildekritikk som statsvitenskap.


blog comments powered by Disqus