lørdag 5. september 2009

Frp stuper i distriktene

Adresseavisen kommenterer Fremskrittspartiets oppslutningsras i distrikts-Norge den siste uka:


Frp nærmest stuper i et av partiets beste fylker, Møre og Romsdal. Etter en oppslutning tidligere i år på nesten 40 prosent på lokale målinger, er Frp nå under 30 prosent. Nivået er fortsatt høyt, partiet er fortsatt størst i fylket, men tendensen føyer seg inn i rekken av lokale nedturer i denne valgkampen. Nedgang i Buskerud og Vestfold nylig, og Østfold og Nord-Norge i går, kan bidra til å bekrefte vår måling.


Svaret på fallet er i følge avisa at man er for mye Siv Jensen og for lite Per Sandberg:

Per Sandberg har den appellen Siv Jensen kan ha mistet med sin nye ansvarlighet, pent listet opp i 101 punkter i 100-dagersprogrammet lagt frem i Trondheim sist helg.

Aldri har en Frp-leder snakket i så ansvarlige termer som Siv. Hun er blitt mer ryddig for hver dag i valgkampen. Det slår neppe an blant hennes velgere. Nedgangen for partiet i industrifylkene Møre og Romsdal og Østfold, og utstillingsvinduet Vestfold, tyder på at velgerne vil ha valuta for pengene. Ansvarlighet har aldri vært en slager for Jensens velgere fordi argumentet om at staten har penger nok sitter langt inne.


Det at Siv Jensen har låst Carl I. Hagen inne på et kott har kanskje heller ikke vært heldig? En Hagen som håper på statsrådpost?

Dette velgerraset får forøvrig andre valganalytikere til å konkludere med at Frp "har sprukket litt", men at man må "holde muligheten åpen for at en ytre hendelse (helst relatert til noe som kan kobles til innvandring, f.eks. et massivt gjengoppgjør e.l.) kan snu opinionen".

Så vi er der, altså.

Om nå bare et massivt gjengoppgjør kunne skje så er det et visst håp.
27.8.09: Frp møter veggen i Agder-fylkene
31.8.09: Frp faller 6,7 prosentpoeng på Buskerud-måling
2.9.09: Per Willy Amundsen ute i Troms
3.9.09: Vesfold: SV klar vinner av valgkampen
3.9.09: Frp stuper i Møre og Romsdal
3.9.09: Frp stuper i Midt-Norge
4.9.09: Frp stuper i Østfold
6.9.09: Frp i fritt fall i Hordaland

blog comments powered by Disqus