søndag 27. september 2009

Hverdagen i et Frp-lokallag

Konrad bringer til torgs en masteroppgave i sosialantropologi fra 2008, "Det stille partiet - en studie av et lokallag i Fremskrittspartiet", av antropolog Thomas Hongseth Sverdrup.

Sverdrups flue-på-veggen-observasjoner og intervjuer med lokallagsmedlemmene avdekker en del lite overraskende.

"Her i Norge blir man belønnet hvis man ikke har klart å styre sitt eget liv. Sånn som meg, jeg betaler 48 % skatt jeg. Hadde jeg spilt bort og drekki opp penga ville jeg ha blitt støttet. Belønningen for at jeg har styring på eget liv er at jeg må betale mer penger i skatt".

"Han kan jo ikke si at han er medlem der han jobber, det er bare SV`ere som jobber der. Hadde han kommet på jobben og sagt at han må gå litt tidlig for å dra på stand ville han ha fått sparken på dagen."

"Det som er, er at FRP er et ja parti. Medlemmene våre er glade og har lite fordommer. Det er sjelden dårlig stemning på møter, det hender at vi diskuterer litt, men det skal man."

"Sosialistene belønner ikke kreativitet, de belønner middelmådighet. Det er et system som straffer gründere, folk som skaper noe eget og greier seg sjæl. Men man belønner alle som ikke gjør noe. Et system der lottomillionærene er helter, mens de som har arbeidet for formuen sin er slasker."

"Nei, det står i Koranen. Koranen sier at muslimene skal befolke alle land og gjøre dem til islamske. Og her inviterer vi dem hjem. Vi tror ikke engang på hva de selv sier"

"Særlig ille er det med innvandrerne. De tar med hele storfamiliene, sitter der oppe og griller alle måltidene…Det burde vært forbudt. (...) For et par år siden var det jo 5000 indere der oppe og hadde en eller annen religiøs seremoni"


At Hege Storhaug sper på HRS-lønna med foredragsvirksomhet om innvandring for endog dette lille Frp-lokallaget [side 48] sier vel også sitt.

Sverdrup oppsummerer denne delen av oppgaven slik:

"I dette lokallaget kunne innvandring sees som et slikt nøkkeltema. Samtaler hvor innvandring, i bred forstand, ble trukket inn vakte et engasjement og samlet medlemmene rundt noe de hadde felles. Produksjon og reproduksjon av ideologi er denne typen samtaler hvor medlemmene snakker om noe som opptar dem, som samler, og hvor erfaringer blir utvekslet. Det er i disse samtalene hvor legitimiteten til den politikken som føres på nasjonalt nivå både kommer til uttrykk og blir produsert."Konrads Tankesmie - Er Frp en sekt?
Universitetet i Oslo - Digitale utgivelser
antropologi.info - Antropolog studerte FrP-lokallag

blog comments powered by Disqus