onsdag 31. desember 2008

Max Manus ville tatt en Hamas

Israel bruker som begrunnelse for å ta livet av uskyldige menn, kvinner og barn at "Hamas begynte". Hamas sine vilkårlige raketter mot okkupanten Israel brukes som påskudd for å bombe hva som helst - og se uskyldige barn bli spylt ned i do sammen med bygninger raketter visstnok skytes ut fra.

Hva ville Max Manus gjort om han var palestiner i 2008?

Ville Max Manus ha skutt raketter a la Hamas om Berlin lå tre kilometer unna Bjørnefontenen på Majorstua?

Nå har det seg slik at våre allierte - de som vant krigen for oss - ikke hadde NOE som helst i mot å slippe bomber over bebygde områder.

Brannbombingen av Tokyo natt til 10.mars 1945 tok alene over 100.000 liv, såret en million, ødela 250.000 hus og gjorde en million innbyggere hjemløse.Bombingen av kulturbyen Dresden en måned tidligere, i februar 1945, tok 30.000 liv på to netter.Og i dag forferdes vi av de relative kinaputtene som skytes ut fra balkonger i Gaza og godtar at disse kan brukes som påskudd for å ta livet av hundrevis av uskyldige menn, kvinner og barn av staten Israel.

Ville Max Manus - eller vi - gitt tyskerne et slikt frikort Israel ber om å få om de brukte Dresden og Tokyo som årsak for å bombe vilkårlig på Majorstua eller Grønland - fordi det kunne oppholde seg en og annen motstandsmann a la Max Manus eller Kjakan der?

Nei, naturligvis ikke. Aldri.

Max Manus ville, som sine allierte i England og USA, ha sendt av gårde raketter mot bebygde områder med sivile for det var det man mente var nødvendig for å vinne krigen og tvinge fram kapitulasjon. Og Max Manus ville aldri ha tatt en påfølgende tysk teppebombing av Majorstua eller Grønland på egen kappe - han ville ha sett på det som et uttrykk for fiendens inhumanitet.

Og sendt av gårde enda flere vilkårlige raketter mot Berlin.

Forsvaret av Israels handlinger kommer i form av den svært tomme, men for folket i Gaza svært konkrete, "vi forsvarer Israels rett til å forsvare seg". Denne generelle vendingen tar ikke inn over seg proporsjonalitet og kan brukes for å forklare ethvert overgrep.

Hvor er det meningen at grensen skal gå, Øyvind Vaksdal (Frp)? Når sier selv du og dine at nok er nok?

Vaksdal mener det er mulig å forstå den israelske reaksjonen, og legger en stor del av ansvaret på Hamas.


Jøder i Oslo advarer mot blind Israel-støtte.

Tar man oppfordringen?

Eller har man tenkt å grave seg enda lengre ned - og sette i gang en jakt på "andre parametre" enn antall drepte på hver side av konflikten. For er ikke det å leve med en viss fare for å få en rakett i hodet fra en eller annen balkong verre enn å......ja.....faktisk få en rakett i hodet fra en F16?

Noen synes dette spørsmålet er verdt å stille seg. Det sier meg at vi er svært langt fra en slutt på konflikten.

Jakte på "andre parametre" enn antall drepte? Det høres ut som oppskriften på "hvordan oppe i sitt hode klare å godta en svært så blodig affære".

Og hva i alle dager kommer det for noe godt ut av slikt.

blog comments powered by Disqus