fredag 16. oktober 2009

Aslak Nore sitt bokbad endte i vold

Forfatter og intervjuobjekt Aslak Nore slo i ettermiddag til intervjuer, forfatter og journalist Simen Sætre på Litteraturhuset i Oslo. Nore måtte visstnok også holdes igjen. Nore beklager opptrinnet, mens Sætre ser på angrepet som et uttrykk for at han selv hadde et par poeng:

"Jeg tar det som en kompliment — at jeg stilte så vanskelige spørsmål at han ikke kunne svare."


Bokbad er reklame. Servilt måpende intervjuer stiller forfatterintervjuobjekt snille og forståelsesfulle spørsmål for at de som betaler lønna til begge to - forlaget - skal få økt boksalg.

Om det var det at Aslak Nore og forlegger forventet seg denne typen bokbad - men fikk noe annet - som trigget slaget er ikke godt å si.

Men at snille bokbad avløses av kritiske, ja endog slemme, kan da umulig være av det onde.

I ytringsfrihetens navn og så videre.

Man skulle for øvrig tro at forfattere etter Fosnes Hansens papirkulefadese var i stand til å holde hendene i lomma når de blir provosert, men neida.

Nore er vel anti-multikulti og Sætre er vel multi-kulti så da gjør nok det at slaget nok blir underordnet i enkelte kretser.

Eskalerende konfliktnivå hos de kulturkjempende - fra mikrofonkasting på Litteraturfestival i mai til slag på Litteraturhuset i oktober.

Man må nødvendigvis undres om "Ekstremistan" er en profeti kulturkjemperne selv gjennom eget praktiske virke går inn for å oppfylle.

"Begrepet «Ekstremistan» er ganske enkelt ideen om at innvandringen gjør det norske samfunnet mer ekstremt – med større ytterpunkter, forsterkede forskjeller og mer ekstrem politikk."


Hele samtalen ligger på YouTube. Sætres innledning: "gjøre det litt mer i Aslak Nores ånd".

Intervjuet avsluttes gemyttelig og høflig fra Sætre sin side og en høylytt sunnmøring som tidligere i intervjuet har ropt ut "snakk om boka da!" blir bedt om å gå i baren og ta seg en øl:

Sætre: "Det blir dessverre ikke tid til at forleggeren din kan reise seg og klage over spørsmålsstillingen, men..."

Sunnmøringen: "Kva med publikum då!?"

Sætre: "De kan ta seg en øl i baren etterpå. Men tusen takk for at du [Nore] kunne komme og takk til publikum for at dere kom til den månedlige gemyttelige samtalen om litteratur her i Litteraturhuset."Nettavisen - Aslak Nore slo til journalist
NRK - Aslak Nore slo til journalist etter debattmøte
Dagbladet - - Unnskyld folkens
blog comments powered by Disqus