tirsdag 13. januar 2009

Poser med stein observert. Rapport fra Israel-demonstrasjonen

Rapport fra dagens demonstrasjon mot Israels krigføring og til støtte for folket i Gaza. En demonstrasjon Siv Jensen nektet å delta i.

Parolene  • Stopp massakrene – Israel ut av Gaza NÅ!
  • Kollektiv avstraffelse er et brudd på folkeretten
  • Okkupasjon skaper hat – ikke fred
  • Opphev blokaden


Oppsummert


En imponerende markering og en historisk dag. Og de som var med sitter nå, som meg, i sine sofaer og er glade for å ha opplevd den. En demonstrasjon med mening og kraft. Ikke den pløsete "vi er alle for fred" som ble avholdt torsdag.

Har ikke sett så mange mennesker i den demonstrasjon før - utrolig imponerende. Gamle damer, barnevogner, kvinner, barn, voksne unge - av alle nasjonaliteter og farger.

Jeg og tusenvis av andre stod "utenfor" (100 meter unna politsperringen - det var for mye folk til at man kom lenger fram i den trange Parkveien) den israelske ambassade en halvtimes tid - da forsvant 95% og de 50 som står fremst av de 2-300 som da stod igjen så ut til å være ungdommer som ønsket å slåss med politet.

Jeg lurer på om media får fram - enn si ønsker å få fram - det 99% markerte i dag.

Der TV2 Nyhetskanalen plasserte sitt kamera og sine folk fikk man i alle fall ikke med seg hvor mange som var med. Men man får med seg de som ønsker å få tåregass i hodet og det ønsket hadde ikke jeg noe i mot at de fikk innvilget da jeg forlot demonstrasjonen.


Min opplevelse - minutt for minutt13:45: Svært lite folk foran Stortinget. 50-60 stk. Blir oppmøtet dårlig?

14:00: Appellene begynner. Heikki Holmås (SV) sin er sterk, balansert og god. Nekter å bli kalt jødehater for å møte opp her og maner til kamp mot rasisme enten det er jøder, muslimer eller andre som er rammet.

14:30: Siste appell avholdes. Informasjon om at toget som er planlagt opp mot den israelske ambassade er lovlig og godkjent av politiet

14:35: To dikt leses opp - toget begynner å bevege seg. Karl Johan er pakka full fra Stortinget og opp til oppkjørselen til Slottet. Alle mulige slags folk - fra eldre damer med krykker, via norsksomaliske kvinner, eldre norske menn, lilladamer, blitzere, raddiser til barn og ungdom. Alle nasjonaliteter og hudfarger. Svært få i dress. Røde paroler og palestinske flagg. Det synges og ropes kamprop. God stemning.

15:25: Framme "ved" den israelske ambassade. Hele området stappa fullt og toget stopper derfor utenfor Litteraturhuset i krysset Parkveien/Wergelandsveien. Parkveiensmuget fram til politisperringen (som står 50 meter unna den israelske ambassade) kommer det etterhvert noe fyrverkeri opp fra. Fyrverkeriet kastes inn mot de andre demonstrantene.

15:50: Forlater demonstrasjonen i og med at 95% av deltagerne har forlatt området. Det er jo minusgrader. Går forbi salongen til Jan Thomas og observerer folk sittende i vinduskarmene hans for å beskytte vinduer. Det holdes opp plakater med med "Steinkasting hjelper ikke folket i Gaza!" av disse. Her er det også en gruppe som synger "Støtt Palestina - Uten Vold". Det bues og pipes mot rakettene som sporadisk skytes opp.

16:25: Kommer tilbake i leiligheten og ser TV2 Nyhetskanalen presentere demonstrasjonen som en krig. Det går raskt fram at de ikke har hatt oversikt over hvor mange som har deltatt - der de står plassert rett foran politisperringen (der det var plass til én promille av demonstrasjonsdeltagerne). Tallet "tusen" nevnes.

16:35: Det er åpenbart at de som befinner seg foran politisperringen er maskerte ungdommer som er der for å slåss.

16:40: 10-20 ungdommer rister i gjerder og presser seg framover. En politilastebil kommer kjørende fram og presser dem tilbake

16:45: Politiet slipper tåregass inn blant de 50-100 som er gjenværende og tydeligvis ypper til bråk.

16:58: TV2 Nyhetskanalen avslutter sin direktesending da det ikke ser ut til å bli noen konfrontasjon mellom politi og demonstranter i det hele tatt. Da er det foran politisperringen ikke annet enn et kobbel journalister, vakter og politifolk som står.

TV2 Nyhetskanalen rapporterte dette underveis i sin sending:


  • "Det meldes om svært mye Molotov Cocktails"
  • "Mye brannbomber fra utenlandske demonstranter"
  • "Det skytes svært mye fyrverkeri inn blant folkemengden"
  • "Nå gikk gassen"


Dette opplevde ingen av de som var med i demonstrasjonen. Tåregassen ble avfyrt en time etter at jeg forlot åstedet og demonstrasjonen var (allerede da) under oppbrudd. Likevel er det dette som presenteres i en ett-minutts "highlights"-sending fra dagen.

Hva skal man med en fri presse når det er slik man framstiller fakta og fokuserer på?

At VG av mangel på andre dramatiske overskrifter valgte "Poser med stein observert" sier det meste.

Men vi tusenvis som var med og som aldri verken så stein eller cocktails av noen art vil komme til å få ut sannheten enten mediene ønsker eller ei.

Tåregass og antiterrorpoliti selger naturligvis vesentlig mer enn fredelige demonstranter. Og da blir jo "sannheten" som presenteres folket deretter.

Dessverre.

Det foreløpig verste eksempelet er Dagbladet sin formulering

Toget var fullt av familier, barn og unge - mange av dem har nå rømt vekk fra demonstrasjonen.


"Mange" har "rømt"? Hjelpe og trøste meg for en virkelighetsoppfatning og, enda verre, -formidling.

Dagbladet har i sin oppsummeringsartikkel dagen etter demonstrasjonen ett intervju med politistabssjef Johan Fredriksen.

De «uønskede elementene» blant demonstrantene ville at politiet skulle reagere raskt tilbake på voldsbruken, slik at uskyldige, fredelige demonstranter også skulle bli involvert. Deretter skulle de som var der for å lage bråk starte hærverket i ly av de fredelige

Arrangørens vakter gjorde en formidabel innsats. Også med å hente ut uskyldige underveis, sier Fredriksen og understreker at de hadde en svært god dialog underveis.


Først publisert: 10.01.2009, 17:28.

Oppdatert 13.01.2009, 23:35:: Marte Michelet har i dag en kommentar som er den første som jeg som deltager i demonstrasjonen kan kjenne meg igjen i. Det burde være et tankekors for den norske presse. Men er det naturligvis ikke i og med at de sannsynligvis har solgt mer aviser og hatt flere seere enn på lenge.

Vi som var der vet at det hele gikk veldig rolig for seg i nesten tre timer, og at det store flertallet deretter gikk hjem, blant annet samtlige barnefamilier. Å hevde at Det islamske forbundet bevisst har satt barn til å være buffer mellom politi og voldelige demonstranter er en hårreisende fornærmelse. De muslimske vaktene under ledelse av Basim Ghozlan gjorde en enorm innsats for å hindre provokatørene i å nå fram til politisperringene, og med en gang de første nyttårsrakettene ble avfyrt inne fra mengden ble barn effektivt sluset vekk. Når demonstrasjonsledelsen innså at de ikke lenger kunne holde kontroll på den lille gjengen som var igjen for å slåss, ga de opp og ga jobben videre til politiet


blog comments powered by Disqus