søndag 4. januar 2009

Motkonjunktur: hva skal vi bygge?

Nå når våre bygningsarbeidere endelig slipper å bygge prangende hyttepalass for papirmillionærer som viser seg å gå konkurs alle sammen og dermed ikke kan overta dem - hva skal vi sette disse fagfolka til å gjøre?

I Oslo ønsker jeg meg sykkelstier. En hel haug. Samt naturstier langs fjorden. Det burde være mulig å traske fjorden rundt uten å sjenere Fiffi-pudler og dets eierfamiler.

Regnestykker fra Transportøkonomisk institutt viser at samfunnsnytten av gang- og sykkelstier er 4-5 ganger større en byggekostnadene. Dersom 100.000 flere sykler til jobben, sparer samfunnet tre milliarder kroner i året.


I min gamle hjembygd på 10.000 sjeler trenger man en skikkelig idrettshall. 70 millioner koster en ny (som allerede har blitt fulldekket med treningstid) mot 30 millioner å ruste opp den eksisterende til overleverbar standard. Jeg ønsker å gå for den vesentlig større på 70 mill. Alternativet er at bygda selv innfører eiendomsskatt - man vil ikke ha råd ellers uten å kutte i tjenestetilbudet.

Sånn sett kom den hyttepalass- og cabincruiserreduserende krisa beleilig.

Skoler og sykehjem og sånt sier seg selv. Men hva om vi skulle heve oss over denne grøfta for en gangs skyld. Hvilke inspirerende prosjekter ønsker vi å se realisert? Eller er det bare våre private karnapper, nips og oppsussede bad som klarer å engasjere og glede oss - og andre?

Det internasjonale nettstedet for reiseliv Tripadvisor har plukket ut åtte byer verden over som de mener gjorde seg spesielt bemerket som reisemål i løpet av 2008. Den nye operaen plasserer Oslo på den eksklusive listen over dem som havnet "på turistkartet" i fjor.


blog comments powered by Disqus