mandag 5. januar 2009

Gaza - NRK kritiserer Fosse/Gilbert

NRK er kritiske til bruken av Fosse og den andre norske NORWAC-legen, Mads Gilbert. NRKs reporter i Gaza, Anders Tvegård:

Også disse legene er aktivister som har en agenda. De gjør en viktig jobb med å hjelpe sivile, men får samtidig stor mediedekning for uttalelsene sine. For eksempel snakker Erik Fosse og Mads Gilbert daglig på Al Jazeera om overgrepene som begås, og om hva de mener om de israelske aksjonene i de palestinske områdene.


Ja det er jo forferdelig at de til og med snakker med Al Jazeera, NRK. At de samrører med arabere og det som kanskje verre er. Statskanalen valgte da også i forrige uke å titulere Mads Gilbert som "Politiker i partiet Rødt" i stedet for, for eksempel, "Professor i akuttmedisin".

Det er et journalistisk problem at Israel ikke slipper inn journalister - at journalistene finner seg i å stå flere mil unna og rapportere antall helikoptre som flyr over hodene på dem og eventuelle røykskyer i det fjerne er rett og slett pinlig.

Ikke la frustrasjonen flomme ut over to leger som gjør jobben deres.

I mangel på - ja, nettopp - dere. Erik Fosse:

Jeg synes det er rart at Israel kan nekte uavhengige, profesjonelle vitner å komme inn her og rapportere om det som skjer. Mads Gilbert og jeg er svært opptatt med de medisinske spørsmålene. Vi ser bare det som skjer på sykehuset, vi kan ikke reise rundt og finne ut hva som skjer utenfor sykehuset, sier han.Tvegård feiret nyttår i området og har sin oppfatning av situasjonen - på telefon fra Jerusalem.

Det er palestinske raketter som lander noen hundre meter fra deg. Det er skremmende. Men samtidig skal det mye til for at noe skal skje. Rakettene som kommer fra palestinsk side er mer typisk terror. Når Israel bomber så er de ganske presise. De gjør bevisste valg.

Det er også litt absurd det vi opplever. Når alarmen går her, så løper folk i bomberom eller i kjelleren. Men ti minutter senere er det som om ingenting har skjedd. Det er absurd og rart. Men man blir aldri vandt til raketter eller bomber, heller ikke israelerne.

Akkurat det trenger ikke å bety så veldig mye, for så lenge bilene de kjører har israelske bilskilt, så hjelper det ikke så mye med palestinsk sjåfør. - Vi har blitt utsatt for steinkasting ganske mange ganger. Det er mange bulker i bilen, sier ham.blog comments powered by Disqus