mandag 12. januar 2009

Erik Fosse (akuttlege, Gaza) om kritikken fra Siv Jensen (Frp, Nordstrand)

Erik Fosse er tilbake fra Gaza og stilte i dag i Dagsnytt18. Her kommenterte han blant annet uppercutene og svingslagene Siv Jensen (Frp) kom med da de to legene var de eneste som var i stand til å rapportere om Gazafolkets lidelser fordi Israel hadde valgt å stenge døra til fengselet fullstendig.

Er dere redde for at deres politiske engasjement gjør at deres politiske motstandere ikke helt tror på det dere rapporterer?

Dette er jo å snu det hele på hodet. Israel har forberedt denne krigen ganske lenge og de har lykkes veldig godt i sin mediestrategi ved å nekte alle vestlige journalister tilgang til området. De har nektet alle vestlige helsearbeidere. Mads og jeg var helt uforberedt på denne reportasjerollen vi skulle ha. Vi reiste dit for å arbeide som helsearbeidere i sykehuset og vi ble nokså overrasket over at det ikke var en eneste europeer inne.

Jeg har reist i mange krigsområder og dette er første gang jeg er et sted der det ikke er en eneste journalist. Mads og jeg tok dette umiddelbart opp, jeg ringte UD og påpekte at Mads og jeg nå ble pålagt et informasjonsansvar som vi verken var forberedt på eller har kompetanse til og at dette er journalistenes ansvar. Så problemet her er at Israel har sørget for at vi er de eneste sannhetsvitnene - hadde de sluppet inn internasjonal presse, hadde de sluppet inn Røde Kors tidligere, hadde de sluppet inn andre organisasjoner så ville man jo fått flere kilder men de ville nok antageligvis akkurat det samme som det vi har gjort.


Også Mads Gilbert er tilbake og sier følgende i et intervju med VG i dag.

Dette virker jo helt fjernt. Hvorfor skulle vi stå der, som erfarne anestileger, å lyve? Er det vi som har iscenesatt situasjonen? Det vi har gjort er å ha dratt inn i Gaza med livet som innsats for å redde andre liv, så dette er mildt sagt fantasifullt.


Landets statsminister takket tidligere i dag Fosse og Gilbert for sin innsats.

Jeg vil benytte anledningen til å takke de to norske legene som har vært i Gaza, som har gjort et viktig arbeid. De har både hjulpet mennesker, og de har hatt en stemme ut i verden


...og tidligere har de to legene fått støtte fra utenriksminister Jonas Gahr Støre som ikke hadde spesiell stor sympati for statsministerkandidat Siv Jensens taktikkeri og politiske spill.
Siv Jensens utspill er en skamplett på hennes argumentasjonsrekke. I åtte dager har legene holdt på dag og natt for å redde liv, de har vist stort mot og handlet i tråd med de beste helsetradisjoner, nemlig å hjelpe de svakeste
blog comments powered by Disqus