søndag 30. august 2009

Ny bløff fra høyresiden: veistandard

Bergens Tidendes faktasjekk må jobbe overtid for å rydde unna alle faktafeilene høyrepartiene presenterer i valgkampen.

Ulf Erik Knudsen, profilert Frp-topp 21.august i år:

Det burde være tankevekkende for de rødgrønne at land som Botswana, Mauritius, Tunisia, Jordan, El Salvador og Thailand har bedre veier enn Norge, i hvert fall hvis vi skal tro The Global Competitiveness Report 2008-2009.


Et budskap også Høyre fronter i sine valgkampbrosjyrer:

«Visste du at veistandarden i Norge er dårligere enn i Botswana?». Spørsmålet er trykket i en valgbrosjyre utgitt av Høyres Hovedorganisasjon. Den tar for seg temaene lærermangel, bilkø og arbeidsledighet, og den ender med en oppfordring fra Erna Solberg om å stemme på Høyre.


Sannheten er:

Påstanden om at veistandarden er dårligere i Norge enn Botswana er så overraskende at den roper etter kildekritikk. Opplysningene stammer fra en spørreundersøkelse utført med så beskjedent utvalg at man ikke engang kan slå fast at det gir uttrykk for norske og botswanske næringslivslederes syn på spørsmålet. World Economic Forum har ikke gjort forsøk på å sammenligne veistandarden, mens tall fra IRF og CIA viser at, som de fleste kanskje skulle tro, at norske veier faktisk er i bedre stand enn de botswanske. Høyre har i dette tilfellet misbrukt en spinkel meningsmåling til å slå fast et faktum. Metodisk står det til stryk. Utsagnet er dessuten feil.blog comments powered by Disqus