fredag 24. april 2009

Røkke valser ned Amund Djuve og Dagens Næringsliv

Kjell Inge Røkke var ikke blid på Dagens Næringsliv og redaktør Amund Djuve på sin egen pressekonferanse i går.

Hele Aker-saken startet da Djuve lot den Spetalen-ansatte hedgefondforvalteren Kjell Erik Eilertsen få slippe til på førstesiden med sine teorier om at "Aker en gang til neste år ville ha havnet i skifteretten", at "Skattebetalerne tar regningen" og at "dette er såpass ille at har man et snev av samfunnsinteresse og følelse av samfunnsansvar kan ikke slike hendelser stå uten kommentar".

Røkke sa på pressekonferansen at han "er spilt av banen". Med andre ord: revet ned. Detronisert. Med Hegnars ord: omdømmet er ødelagt for 10 år framover.

Mediene har av en eller annen uforståelig grunn ikke tatt opp dette "spilt av banen"-poenget men fokusert på "je" og annet tullball.

Spesielt rart er det at man ikke har tatt det opp når Røkke er så klar på hvem det er som har spilt ham av banen (pressekonferansen, 15:02):

Det er ingen bedrifter som har så sterk egenkapital, har så lite ekstern gjeld og har så konservativt med cash som er i stand til å gå konk. Hvis vi får til det så er vi god. Men hvis man leser avisene så skulle man tro man var så god. Og spesielt når man leser den rosa avisen. Jeg har ingen problemer med å synes at Amund er en hyggelig kar å gå og spise middag i lag med ham, men som gjengiver og talestativ for andre er jeg ikke like imponert.


Og hva sier Amund - som startet hele saken ved å gå god for Spetalen-lakei Eilertsen sin drittpakke. Jo, Amund sier følgende etter pressekonferansen:

Jeg synes jo Røkke har et poeng i deler av kritikken mot en næringsminister som har blandet seg inn i driften av et selskap på en måte som man sjelden har sett maken til.


Det pussige her er at Djuve sin egen avis i sin oppsummering av Aker-saken skriver at Brustad blandet seg inn "etter den massive kritikken i media" og endog at "den eksterne granskingen kommer på plass blant annet etter press fra Høyre".

Det hele framstår derfor som en tilrettelagt aksjon for å ramme regjeringen:


  • Slipp løs Røkke-kritiske "analytikere", la det gå politikk i det og gå god for analytikernes framstilling av faktum.
  • Kritiser regjeringen for å ikke reagere mot ran og svindel.
  • La opposisjonen få entre banen. Den vil, som alltid, kaste seg på enhver kritikk fra pressen mot den sittende regjering. Opposisjonen krever derfor handling fra regjeringen og kommer, en bonus får man formode, med anklager om korrupsjon og krav om riksrett.


Regjeringen må reagere (regjeringsmedlemmer kritiseres endog for å være på påskeferie i stedet for å ta tak) og tar næringslivspressen med Amund Djuve i spissen sine entydige analyser for god fisk. Og regjeringen mener seg da på vegne av seg selv og det norske folk, nødvendigvis, lurt og ført bak lyset.

Og nå er vi altså kommet tre uker senere og tilbaketoget fra den samme næringslivspressen har satt i gang. Og det er nå redaktør Djuve "forstår Røkke" når han kritiserer regjeringen og Brustad for å ha tatt affære. Kommet ned fra påskefjellet. Tatt Djuves historier på alvor. Reagert på DN-påstått skattebetalerran og svindel:

Å få skylden for å ha gitt bort milliarder til en milliardær midt i finanskrisen, er ikke noe Arbeiderpartiet tar sjansen på få måneder før valget.


I dag kan altså ikke Djuve fatte og begripe hvorfor noen skulle ta hans avis sine påstander om ran og svindel på alvor og, endog, som eier "blande seg inn".

Og ekstra snodig blir også denne Djuve-analysen når hans egen avis fastslår at regjeringen først reagerte/blandet seg inn etter kritikk i pressen og krav om innblanding og handling fra anti-innblandingspartiet Høyre.

Dagens Næringsliv ønsker seg åpenbart et regjeringsskifte.

Men trenger landet et DN-blårussregime der "samfunnsinteresserte hedgefondforvaltere" styrer og steller etter hva som er gagner egen personlige lommebok best?

Tror det blir rødt i urna til høsten også, Amund.

Det aller siste er at mannen som startet det hele - den samfunnsinteresserte hedgefondforvalteren Kjell Erik Eilertsen - også tilbaketoger og blir i ettermiddag enda klarere på at det hele har vært en politisk kampanje. Eilertsen ser, i likhet med Djuve, i dag ikke noe spesielt galt i Røkke sin opptreden. Nei - kritikken skal, i dag, rettes helt andre steder:
Aker opptrer som om de eier hele selskapet. At Røkke forsvarer dette, er forståelig. De som fortjener kritikk, er jo de som har gitt ham muligheten. Den store syndebukken er Dag T. Andersen. Det er han som har sløst bort fem milliarder av våre penger.


Personlig er jeg glad for å være medeier av bedrifter med, som Røkke viste i går, høyteknologiske arbeidsplasser langs hele kysten og være med på å sikre at disse forblir norskeide.

Hva Eilertsen, Djuve og Dagens Næringsliv måtte mene om ting og tang tror jeg nok fra nå av må ha begrenset betydning.Oppdatert fredag 24. april 18:39:
Aker sendte i dag en skriftlig begrunnelse til Oslo Børs om hvorfor de mener aksjen har vært utsatt for kursmanipulasjon. Av "samfunnsinteresserte hedgefondforvaltere".


blog comments powered by Disqus