tirsdag 12. mai 2009

DNs agenda og politiske ønskemål avklart

Dagens leder i Dagens Næringsliv er klar på at man der på bruket både ønsker seg regjeringsskifte og en ny regjering som står for en politikk der staten skal eie null og niks av det norske private næringsliv. Med et slikt ikke spesielt nøytralt utgangspunkt kan man jo ikke overraskes over denne avisens skriblerier den siste halvannen måneden.

Men hva ønsker folket?

Jo, det norske folk, viser det seg, er på linje med den sittende regjering og har ingenting i mot statlig eierskap. Tvert i mot så ser man på det som et gode.

28 prosent av de spurte er «helt enig» i at statlig eierskap er riktig. I tillegg er halvparten av de spurte «delvis enig» at det er riktig av staten å være eier i viktige deler av norsk næringsliv. Bare 19 prosent mener det motsatte.


DN's politiske prosjekt er altså et noget annet:

Den eneste trøsten er at den aktive næringspolitikken ikke vil være noe å skryte av for Stoltenberg og hans mannskap i valgkampen. Denne saken viser i all sin grellhet hvorfor staten ikke bør kjøpe aksjer i norske selskaper. De rødgrønne bør ikke få flere sjanser til å bruke milliardbeløp av fellesskapets kasse til å flørte med storkapitalister.


At DN av en eller annen grunn velger å ikke nevne med et ord at opposisjonen i går ikke så noen grunn til å kritisere Aker kunne kanskje noen mene er litt snodig. Spesielt når samme avis mener - eller i alle fall skriver - at dette har vært Røkkes enkleste kupp.

Er opposisjonen komfortable med lover og regler der eiere kan lure 500 millioner fra andre eiere? Eller er det nå snart på tide at DN dokumenterer lovbruddene - enn si forteller oss hvor regelverket som begrenser den kapitalistiske aktivitet burde strammes inn.

For slik som DN påstår at norsk næringsliv fungerer - at hovedaksjonæren i et selskap kan be administrasjonen selskapet om å sende over feil tall til de som er ment å finne ut fornuftig transaksjonspris slik at hovedaksjonæren kommer best ut av transaksjonsprosessen - kan vi jo vel ikke ha det? For dette høres jo ganske så korrupt ut.

Men agendaen til DN er jo åpenbart regjeringsskifte mer enn et redelig næringsliv - og da får jo påståtte rovdyr som Røkke fortsette å berike seg på andre eiere og det norske folk sin bekostning.
blog comments powered by Disqus