lørdag 2. mai 2009

EU-brød til folket

Selv det daglige brød er i 2009 ikke lenger akseptabelt for Ola Nordmanns gane/lommebok. Greit nok at vi ikke produserer våre egne klær, biler, elektroniske apparater og så videre og så videre - men BRØD må vi da vel være i stand til å være i stand til å utvikle helt på egen hånd.

Men neida: Aldri har nasjonen brukt mindre av sin inntekt på mat - og aldri har importen av brød vært større.

Ja, IMPORT.

Av BRØD.

116 millioner kilo bakervarer kommer semitrailerdundrende over Norges grenser hvert eneste år til en verdi av 2,6 milliarder kroner.

Hvert fjerde brød som spises på norske frokostbord er produsert i utlandet.

Og norske bakere og bakerier går, følgelig, konk:

7.500 personer er sysselsatt i bakeribransjen i Norge, fordelt på rundt 400 små- og mellomstore bakeri. I 2007 måtte over 20 bakeri kaste inn håndkleet, og de gjenværende bakeriene er i stor grad blitt en del av større kjeder.


De takler ikke konkurransen med Baker Billigst i Tallinn der REMA og RIMI og Kiwi og hva de heter nå alle sammen kjøper sine brød.

Vi har stor forståing for at mjølet må koste pengar, for bonden skal også ha løn. Men bakeria opplever at det blir stadig vanskelegare å dekkje inn auka kostnader i forhandlingane med svært mektige daglegvarekjeder.


Partiet Fremskrittspartiet sier i en kommentar at det ikke kommer på tale å gi norske bønder økte overføringer så for eksempel prisen på mel kan gå ned og sannsynligheten for norske skiver i matpakka blir mer sannsynlig.

Nei, der i gården ser man for seg at norske bønder går over til å "produsere nisjeprodukter". Jeg ønsker meg ikke fancypancy "nisjeprodukter", Frp. Jeg ønsker meg et godt, overkommelig priset brød bakt noe nærmere enn Litauen, Sverige og Polen og som er tilgjengelig og norskmerket i min lokale butikk.

Hvor vanskelig kan det være å få bakt og tilkjørt et brød under det kapitalistiske system uten å involvere tollere og digre semitrailere og containerhavner og tre underbetalte, døgnet-rundt-jobbende bønder utenfor Tallinn.

Molbo i praksis.


Hele verdikjeden knyttet til korn og brød har arbeidet tett med forskerne og endret ryktet til norskprodusert hvete fra ”grisemat” til fullverdig god brødhvete. Gule hveteåkre vaier i disse dager i vinden, klare til å innta norske matbord i foredlet form. Hvis vi vil at dette bildet skal fortsette, må vi som forbrukere også gjøre noen bevisste valg når vi handler inn.


blog comments powered by Disqus