mandag 20. juli 2009

Enda mer gratis fra Staten

I dag kan hvem som helst sette seg ned ved sin PC og lage et nettsted eller applikasjon der værinformasjon inngår uten at man behøver å betale en krone.

Fordi Meteorologisk institutt og NRK har bestemt at slik skal yr.no være. Et sted for alle folk - og ikke bare de med penger.Og i USA har Barack Obama omfavnet den samme ideen med data.gov.Og det stopper heldigvis ikke der her i Norge heller. Statistisk sentralbyrå melder at de jobber med å tilgjengeliggjøre statistiske data, NRK sier at de jobber med å tilgjengeliggjøre sitt rikholdige TV-arkiv og Avinor har nettopp sluppet løs sine databaser som nå gjør det mulig for hvem som helst å hente ut om, for eksempel, fly X er i rute eller ei.

Et åpent, gratis API fra Statistisk sentralbyrå vil tillate borgerne av Norge å utføre statistiske sammenstillinger og analyser som SSB og myndighetene ikke selv har tid eller ressurser til å gjennomføre. Resultatene av denne crowdsourcingen vil være underbygget av offisielle data, og vil kunne etterprøves på en enkel og vitenskaplig måte.


Og alt, altså, uten at det koster den gjengse utvikler-borger - og alle brukerne av alle løsningene denne utvikler - en eneste krone.

Høyresida er av prinsipp mot alt slikt og mener de tusen blomster blomstrer best om de betaler gjødsel og vanning av egen personlige pengepung.

Frp går som vanlig lengst i ønsket om brukerbetaling - når man går inn for at selv det å låne en bok på biblioteket skal koste penger så kan man bare tenke seg hva det skal koste å holde i drift en løsning som henter statistiske data fra SSB og kombinerer det med informasjon fra Statens Kartverk, yr.no og Avinor.


blog comments powered by Disqus