Datalagringsdirektivet betyr at all informasjon om hvem du kommuniserer med, og hvor du var da du gjorde det, enten via telefon, SMS eller e-post, skal lagres av telefon- og nettleverandørene i inntil 2 år. Hvis politiet senere finner ut at de ønsker å vite hvor du var på ettermiddagen den 15. mai for et år siden, eller hvem du sendte e-post til i januar, så kan de bare lete i trafikkloggen.
Bloggaksjonen mot Datalagringsdirektivet er jeg også mot.
Da den er politisert. Den har fra dag 1 først og fremst handlet om at "regjeringen skal ta avstand" og ikke det mer fornuftige: at alle partier må klart og tydelig flagge sin mening og gjøre dette til en valgkampsak. At dette er en blåbloggaksjon der først og fremst samtlige regjeringspartier skal heftes for noe for eksempel Høyre er tyst om har vært klart hele veien men kom tydeligst fram i Bjørn Stærks blåblogginnlegg i Dagbladet i helgen:
Målet er nok å unngå at dette blir et tema i valgkampen, fordi det vil tvinge regjeringen til å velge: Fornærme velgerne, ved å si rett ut at alle nordmenn er potensielle kriminelle som skal overvåkes, eller fornærme sine venner i Brüssel, ved å våge å si nei til et EU-direktiv. Hvis regjeringen overlever valget, kan de så i ro og mak innføre direktivet i norsk lov, uten å miste hverken Stortingsplasser eller EU-venner.
SV og Senterpartiet har valgt. Man er mot. Men dette blir i aksjonistenes verden til:
Senterpartiet og SV har også sagt nei, men det hjelper lite når regjeringen de sitter i tydeligvis vil innføre direktivet i all stillhet etter at valget er over.
Å blåmale aksjonen tjener aldeles ikke saka. Noe som lappeteppe-oppslutningen om den bevitner.
Regjeringen skylder velgerne å ta et standpunkt om dette nå, før valget. Ønsker de å innføre direktivet, så må de være ærlige og si dette. Så kan velgere som bryr seg om personvern vurdere andre partier. Ønsker de ikke å innføre det, så er alt flott. Men stillheten antyder noe annet.
Regjeringen skylder velgerne ingenting annet enn å levere det man lovet for inneværende periode - og fortelle velgerne det som det enkelte parti er for eller mot. Regjeringens politikk de neste fire år bestemmes av størrelsen på partiene ved valget i høst.
Og med rødgrønt flertall og store SV og Sp blir det ikke noe som helst av noe Datalagringsdirektiv.
Men hva som vil skje med Høyre og Frp i regjering bryr aksjonistene seg mindre om.
For her man ingen regjering å angripe?
Aksjonen - med det ypperlige mål - bør legges til kokvasking.