onsdag 8. juli 2009

Vi er alle sosialister. I dag: bilbransjen

Finnes det egentlig høyrepolitikere i dag? Jeg vet det finnes en høyreside - men tør de fortsatt stå for høyrepolitikk?

Det virker ikke sånn.

Finansbransjen ble reddet ved statlige inngrep og jommen meg viser det seg nå at også den europeiske bilbransjen har blitt reddet ved hjelp av politisk styringsvilje:

Analysefirmaet hevder bilselgere kan takke vrakpantordningen, og at det statlige forsøket på å unngå totalkollaps i bilbransjen har vært vellykket. Flere land har etter hvert innført ordningen, der folk bytter ut sin gamle bil og får en viss sum tilbake til kjøp av ny. Byttehandelen har vist seg å ha stor suksess i Tyskland, og i mai bestemte både Storbritannia og Spania seg for å følge etter.


Takk og lov for at høyresida har kastet lærebøkene sine på bålet og gått bort fra såvel tanker om minimal regulering som null statlige inngrep. Troen på det selvregulerende marked er blåst bort.

Men av en eller annen grunn går de rundt og later som at de står for det samme i dag som for ett år siden:

Og i en ny flora av høyrøstede sosialistiske tenketanker her hjemme. Sosialisme er fortsatt et romantisk alternativ for eliter, men i virkelig politikk er den plassert i periferien i land etter land, mens partier som plasserer seg i sentrum, og litt til høyre for sentrum, gjør det godt.


Civita mener altså at sosialistisk politikk er "plassert i periferien" når det er sosialistisk politikk alle politikere uansett farge har måttet ty til det siste året for å unngå vårt samfunns totalkollaps?

Men jeg forstår jo at høyresidas tenketanker er bekymret for framtidig kapitaltilstrømming og derfor må late som at alt er som før.

Men det er det jo ikke. Det ser vi eksempler på hver eneste dag.

blog comments powered by Disqus