torsdag 30. juli 2009

Konkurranse fungerer

Konkurranse er som kjent en fin ting. Alle vil ha så billige produkter som mulig. Pris og kvalitet er alt. Arbeidsforhold, lønninger og alt annet som ligger bak produxt X til pris Y er, vel, ikke så lett å få vite stort om. Måten Norwegian har tenkt å vinne kunder på er å ha en lav utgangspris for så å fleske til med gebyrer underveis i bestillingsprosessen slik at totalsummen er blitt en ganske så annen når du sitter der og skal taste inn beløpet.

Men dette er åpenbart ikke nok. Prisen må enda mer ned. Så nå setter flyselskapet en maksgrense på antall vanskelige og kostbare passasjerer.

Første gruppe ut er blinde.
Det var reisebyrået America Express som gjorde Blindeforbundet oppmerksom på begrensningene som Norwegian hadde på antall synshemmede som kunne være med på en flygning. Reisebyrået fikk bare bestilt plass til fire av de ti passasjerene som skulle reise fra Oslo til Evenes. I stedet fikk alle ti plass med SAS.

Det er klar diskriminering av mennesker med en funksjonshemning. Hva med andre grupper? Svaksynte er ofte mer mobile enn andre, for eksempel eldre. Dette betyr at de må lage en liste og rangere alle grupper.


Mens vi andre jubler og handler mer Norwegianbilleter fordi prisen er så lav. Og lav pris er jo bra.

Hva neste vanskelige gruppe er sier ikke Nowegian noe om.

Tjukkaser? Gravide? Folk med krykker?

Glad privatiseringsiveren, konkurransementaliteten og markedsfundamentalismen ikke har nådd helse og omsorgssektoren med full kraft.

Konkurranse fungerer.

På så mange vis.

blog comments powered by Disqus