mandag 20. juli 2009

Hijab i Heimevernet. Bjellesauer observert.

Er det Dansk Folkeparti som regjerer i Skandinavia?

Svaret får vi kanskje med det første etter at partiet nå har sørget for at klesplagget ikke har noe som helst i det danske heimevernet å gjøre:

Det gir ingen mening at Hjemmeværnet og det danske forsvaret kjemper for demokratiske verdier i utlandet når man samtidig tillater et medlem av Hjemmeværnet å bære et så udemokratisk og diskriminerende symbol, sa han i en pressemelding hvor han tok til orde for forbud mot hijab i forsvaret.


...og enda litt kraftigere:
Jeg er nærmest chokeret over, at Hjemmeværnet ligefrem roser sig selv for det. På den måde blåstempler Hjemmeværnet den kvindeundertrykkelse, som det muslimske hovedtørklæde er udtryk for.


Og meningsytringen hadde sin ønskede effekt. Heimevernet - som hadde offentliggjort saken som en gladnyhet på egne sider - gjorde helomvending og presenterte nå det totalt motsatte syn: hijab var ingen gladsak - det var tvert i mot strengt forbudt:

Det danske heimevernet skrev selv om Mawla i sin nettavis, men den rosende artikkelen ble fjernet etter at Dansk Folkeparti søndag reagerte kraftig på avgjørelsen om å la henne gå med hijab under kasketten. At Mawla fikk tillatelse til å bruke hijab, var helt klart en feil og i strid med uniformsreglementet, sier Kragh. Han hevder samtidig at saken ikke ble forskriftsmessig behandlet på ledelsesnivå.


Dansk Folkeparti ønsker ikke bare forbud i Heimevernet - man ønsker et totalforbud som sådan.

I Norge har ingen partier noen gang hatt noe i mot at plagget brukes i Forsvaret:

Både gutter og jenter har lov til å ha langt hår i Forsvaret, forutsatt at de følger uniformsreglementet. Hovedregelen er at hår ikke skal dekke kraven på uniformen. Har du langt hår må du sette det opp eller ha det i hårnett. Det er også tillatt å bruke hijab til uniformen. Ved bruk av hijab gjelder i stor grad de samme reglene som ved langt hår. Håret skal være satt opp, og hijaben skal dekke håret. Hijaben skal så langt det er mulig ikke dekke skuldrene. Det er tjeneste- og sikkerhetsmessige grunner til at hår og hijab skal være stramt. Løse, flagrende gjenstander kan fort henge seg fast i grener i skogen eller maskiner og forårsake store personskader. Ved bruk av hijab er det viktig at fargene står til uniformen. Den må også være ensfarget.


Men det blir det kanskje en endring på nå når vokterrådet Dansk Folkeparti har utstedt sitt dekret?

Bjellesauer er i alle fall allerede blitt observert beitende.

blog comments powered by Disqus